Club Brugge nieuw stadion 2022

Het bedrijf Club Brugge publiceert zijn beursprospectus

BRUGGE - Het 'bedrijf' Club Brugge heeft woensdag zijn beursprospectus officieel gepubliceerd op zijn website. Bedoeling is om een zo volledig en transparant mogelijk beeld op te hangen van de voetbalclub die naar de beurs Euronext trekt. De aanvankelijk door bankiers gepubliceerde waarde van 400 miljoen euro, blijkt nu veel te hoog geschat. De waarde van de gevierde voetbalvereniging zou straks minimaal 229 miljoen en maximaal 258 miljoen euro bedragen. De prijsvork per aandeel schommelt tussen de 17,5 en de 22,5 euro per aandeel. De jacht op aandelen is vanaf nu open.   

Club Brugge zal bij de beursgang tien procent van de aandelen te koop aanbieden aan particulieren. Ook supporters zullen kunnen intekenen, en dit vanaf vandaag tot 25 maart. De beursgang wordt begeleid door Belfius, JP Morgan, Credit Suisse en Berenberg.

De huidige hoofdaandeelhouders (Bart Verhaeghe, Vincent Mannaert, Jan Boone van Lotus en Peter Vanhecke van de investeringsholding Castel Capital) zullen na de beursgang ‘incontournable‘ blijven maar zien hun eigen belang dalen van 94 procent nu naar 53 tot 66 procent straks. Of anders gezegd ze verkopen minimaal 30 en maximaal 40 procent van de aandelen, wat hen een aardige spaarcent zal opleveren.

Financiële zekerheid

Club Brugge is volgens officiële cijfers goed voor een jaaromzet van 137 miljoen euro en een nettowinst van 24,5 miljoen euro. Het nieuwe stadion -waarvan de investeringskost op circa 100 miljoen euro wordt begroot – zal grotendeels gefinancierd worden via de beursgang om. Verwacht wordt dat de nieuwe tempel echter de inkomsten danig zal doen stijgen. Op matchdagen mikt Bart Verhaeghe, dankzij de nieuwe infrastructuur, op een verdubbeling van de omzet en een beperkte kostenstijging.

Manager Vincent Mannaert laat in de media nog verstaan dat Club naar de beurs trekt vanuit eigen financiële sterkte. Niet ten onrechte want Club heeft volgens officiële cijfers 44 miljoen euro eigen vermogen in kassa. “De basis van ons financieel model is de populariteit van het voetbal”, aldus Mannaert. “Club Brugge is een product van de lange termijn.” Mede aandeelhouder Jan Boone wijst dan weer op de lokale verankering van de voetbalvereniging.