Vliz Wieter_Geoffrey

Het VLIZ maakt zich bijzonder nuttig in Groenland

OOSTENDE - West-Vlaanderen stuurt zijn zonen uit. En hoe en naar waar. Het in Oostende gevestigde Vlaams Instituut voor de Zee, kortweg VLIZ, bestudeert diepgaand de klimaatopwarming in Groenland. Dat doet het nu al enkele opeenvolgende jaren en dat zal het ook in de toekomst blijven doen. De in Brugge wonende Wieter Boone (links op de foto) werkte namens het VLIZ mee een de uitbouw van een observatieplatform in het noord oosten van Groenland en dat samen met andere internationale partners. Het 'meetstation' brengt allerlei klimatologische gegevens in real time online.  Nuttig en leerrijk tegelijk. Het initiatief kadert ook in de  Europese GreenFeedBack-campagne.

Het VLIZ maakt melding en een breedvoerig verslag van de expeditie in zijn eigen magazine De Grote Rede. Het meetstation in kwestie (Greenland Integrated Observing System, kortweg GIOS) bevindt zich in Sverresborg, waar ook wel eens onverwacht bezoek langs komt (zie foto ijsbeer).

Het GIOS bevat een reeks van zelfvoorzienende observatiesystemen. Ze functioneren als centrale hub en communicatieplatform voor een hele reeks atmosferische en oceanografische metingen, waaronder wind, luchtdruk, neerslag, stromingen zoutgehalte van het zeewater, temperatuur en ook ijsdikte. Het finale doel: bestuderen, bekijken en begrijpen hoe klimaatverandering invloed heeft op de dynamiek van voedingstoffen, het plankton en de broeikasgassen in de Groenlandse kustwateren. Groenland heet omwille van zijn ligging een ideale plaats te zijn voor wetenschappelijk onderzoek. De data helpen niet alleen om de klimaatveranderingen beter te begrijpen maar zijn ook direct inzetbaar voor weer- en klimaatmodellen, aldus het VLIZ.

We zullen doorgaan

Het VLIZ blijft na drie jaar werking op het ingeslagen Groenlandse pad verder gaan. De West-Vlaming Wieter Boone leidt mee de operaties ter plaatse. Het Oostendse instituut heeft nu samen met de Universiteit van Luik de leiding over een consortium, met wetenschappers van de Gentse universiteit, van de VUB, van de Universiteit Antwerpen en van het Instituut voor Natuurwetenschappen. Het VLIZ doet ook gelijkaardig onderzoek in landen als IJsland en Ierland.

foto's: VLIZ, Groenland.