Opstaele

High potential Piet Opstaele wordt nieuwe CEO van De Blauwe Cluster

OOSTENDE - Na een grondige selectieprocedure heeft de raad van bestuur van De Blauwe Cluster vzw Piet Opstaele aangesteld als nieuwe CEO. Hij treedt op 1 juni 2023 officieel in dienst. De Blauwe Cluster (www.blauwecluster.be) is een samenwerkingsverband van meer dan 180 bedrijven, wetenschappelijke centra en overheden dat zich toelegt op de ontwikkeling en bevordering van nieuwe, vernieuwende economische activiteiten op zee. De Blauwe Cluster werd in maart 2018 door de Vlaamse overheid erkend als speerpuntcluster.

Piet Opstaele startte zijn carrière in de jaren '90 bij één van de meest succesvolle start-ups in de Benelux: Tele Atlas, een producent van digitale geografische data. Het bedrijf werd overgenomen door TomTom in 2008. Tussen 2011 en 2014 leidde hij een adviesbureau en was hij nauw betrokken bij start-ups in de energiesector.
In 2014 ging hij aan de slag bij het Havenbedrijf Antwerpen. Daar groeide hij uit tot één van de gangmakers van de digitale en innovatietransitie. Op basis van een onderbouwde strategie met een pragmatische aanpak in het uitvoeren van concrete innovatieprojecten, maakt hij de ‘Port of the Future' tastbaar en leidde hij de ontwikkeling van de Haven van Antwerpen-Brugge als open innovatieplatform. Op 1 juni 2023 gaat hij officieel van start als CEO van De Blauwe Cluster, en begint een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Vlaamse speerpuntcluster voor de blauwe economie.

Visie op blauw

Piet licht zijn keuze voor De Blauwe Cluster toe: “De kust en zee bieden een enorm potentieel om innovatieve en duurzame oplossingen te bieden voor belangrijke uitdagingen zoals klimaatverandering, energietransitie, voedselzekerheid of versterken van de biodiversiteit, maar ook om het bestaande sociaal-economische weefsel van de kustzone naar een duurzame toekomst om te vormen. Met wereldbefaamde kennis- en onderzoeksinstellingen, een dicht netwerk van innovatieve kmo's en globaal actieve topbedrijven heeft Vlaanderen de juiste elementen in handen om zich verder te ontwikkelen als dé topregio voor de blauwe economie. Hier kunnen doorbraken worden gerealiseerd die internationaal kunnen worden opgeschaald. De Blauwe Cluster is ideaal gepositioneerd om deze sterke ambities in de komende jaren te helpen realiseren."