Brooklyn bezoek Crevits

Hilde Crevits geeft soelaas aan de winkelsector

KORTRIJK - Minister Hilde Crevits bracht maandag een bezoek aan kledingzaak Brooklyn van CEO Ubbe Descamps. Niet toevallig op de eerste dag dat winkelen op afspraak niet meer hoeft. Met haar démarche wil Crevits de hele sector een hart onder de riem steken. Ze kondigde ook nog een stelsel van goedkope voorschotleningen aan voor de retail, inclusief ook de horeca. Dat budget bedraagt 75 miljoen euro en zou deze week de goedkeuring moeten krijgen van de EU.   

Winkelhouders, zoals Ubbe Descamps van de West-Vlaamse kledingketen Brooklyn, weten wat het is: ze moeten een jaar vooraf hun stocks inkopen en betalen. In deze zware tijden een hele opgave. Daarom komt de Vlaamse overheid nu met een systeem van goedkope voorschotleningen. Winkelhouders kunnen voor dit soort aankopen een lening aangaan bij de Vlaamse overheid, mits een minimale rente van 1 procent.

Voor bedragen tot 50.000 euro moet de lening afbetaald worden na 24 maanden. Voor bedragen boven de 50.000 euro kan dat tot 36 maanden. Winkeliers en horeca-uitbaters kunnen, onder voorwaarden (ze moeten uiteraard ook zelf mee financieren) en bewijsstukken, bedragen krijgen van de overheid die schommelen tussen de 10.000 euro (minimaal) tot 750.000 euro (maximaal). Het totaalbudget dat de Vlaamse overheid voor deze operatie voorziet bedraagt 75 miljoen euro.

Koop lokaal aub

Ubbe Descamps stak het niet onder stoelen of banken dat het zware tijden zijn. De door Hilde Crevits voorgestelde maatregelen vond hij ook een heel grote hulp. Brooklyn heeft zeven eigen winkels. "Maar het beeld is gedifferentieerd naargelang de locatie", aldus Descamps. "Onze winkels in Kortrijk (onder meer met dank aan consumenten die de fiets gebruiken) en Knokke (dat net een totale renovatie achter de rug heeft) deden het alles bijeen zeer behoorlijk. Maar in Roeselare en Brugge liepen de zaken veel minder, en ook Gent was geen hoogvlieger. Het lokale beleid speelt hierin ook een rol. Kortrijk was op dat vlak exemplarisch. Het kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het is om de consumenten te doen inzien lokaal te kopen, bij de winkel van hier zeg maar. Ik heb niets tegen e-commerce (we doen er zelf ook aan mee) maar de klanten naar de steden en de winkels krijgen, is toch een heel belangrijk gegeven."