Crevits horeca 21

Hilde Crevits maakt diepgaande balans op van steun aan de horeca

TORHOUT - Na 232 dagen sluiting mogen horeca uitbaters vanaf 9 juni opnieuw klanten binnen ontvangen. Om de sector te beschermen en tussen te komen in de vaste kosten werd de voorbije maanden bijna 710 miljoen euro steun betaald. Voor een café betekent dat bijna 20.000 euro gemiddeld, voor een restaurant is dat ruim 23.000 euro en voor een hotel is dat bijna 34.000 euro. Wie nu grote aankopen van grondstoffen of bijvoorbeeld een investering voor ventilatie moet doen, kan ook nog rekenen op de heropstartlening. Naast financiële bescherming zijn er ook heel wat helpende handen nodig. Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits en de horecasector slaan daarvoor de handen in elkaar. 

In totaal werd sinds maart van vorig jaar 710 miljoen euro vrijgemaakt voor de sector. Provinciaal ziet de verdeling er als volgt uit. In Antwerpen werden 52.144 aanvragen ingediend, voor Oost-Vlaanderen gaat het om 43.462 aanvragen, West-Vlaanderen 40.044, Vlaams-Brabant 28.483 en in Limburg gaat het om 25.520 aanvragen. Of in totaal 530.000 aanvragen.

Huurleningen

Naast de directe steun ware er ook verschillende soorten leningen mogelijk. De handelshuurlening bijvoorbeeld waarbij de huurder en verhuurder een overeenkomst maken dat de verhuurder minstens 1 maand huur kwijtscheldt zodat de huurder maximaal 4 maanden huur kan lenen bij de overheid. Voor de horeca werden zo al 1.145 leningen afgesloten voor een bedrag van 11,5 miljoen euro. Dat is ongeveer twee derde van alle goedgekeurde handelshuurleningen.

Om toekomstige investeringen niet in het gedrang te laten komen, zijn er ook de achtergestelde leningen. Dat zijn leningen op een termijn van 3 jaar onder andere voor kmo’s en zelfstandigen. Er is de eerste 2 jaar vrijstelling van kapitaalaflossingen. Wat horeca betreft werden 102 aanvragen goedgekeurd voor 9,1 miljoen euro. Gemiddeld gaat het om bijna 90.000 euro per lening.

Ventilatie belangrijker en belangrijker

Om alles in alle veiligheid te kunnen organiseren, is ventilatie van groot belang, zo onderstreept het kabinet Crevits. Ondernemers die investeringen moeten doen in die ventilatie kunnen daarom rekenen op de heropstartlening. Het gaat om een lening van minstens 10.000 en maximaal 750.000 euro, aan een rente van 1 procent en een looptijd van twee of drie jaar.

De ondernemers moeten telkens wel een deel eigen kapitaal inbrengen. Elke onderneming kan twee leningen aanvragen. Sinds 31 mei kunnen ondernemers een aanvraag indienen. Zo werden al 191 aanvragen gedaan voor 8 miljoen euro. 33 daarvan komen van horeca ondernemers, voor in totaal 670.000 euro.

Vraag naar helpende handen

Naast financiële bescherming en ondersteuning is de horecasector vandaag vooral op zoek naar helpende handen. Door de lange sluiting hebben sommige werknemers andere oorden opgezocht. Met reservaties die vlot binnenlopen en een mooie zomer voor de deur is alle hulp meer dan welkom. Dat blijkt ook uit de vacaturecijfers in de sector. Sinds januari werden 5.141 vacatures gemeld bij VDAB. Voor de maand mei gaat het om 1.557 vacatures. Eind mei stonden nog 2.638 vacatures open, dat is het hoogste aantal in 3 jaar tijd. Het invullen van de vacatures gaat op dit moment nog vrij vlot, in mei is er een vervullingspercentage van 85%. Toch moeten we alert zijn om de vele vragen van ondernemers ingevuld te krijgen.

Om daar een antwoord op te bieden, slaan minister Crevits en de horecasector de handen in elkaar met een actieplan. Zo zorgt VDAB voor snelle en korte opleidingen voor wie in de horecasector aan de slag wil. Er zijn bijvoorbeeld ééndaagse workshops of langere opleidingstrajecten waarmee een keukenmedewerker op een korte periode bijgeschoold kan worden tot hulpkok of van zaalmedewerker tot kelner. Net voor die jobs is de vraag het grootst. Heel wat korte opleidingen worden nu ook sneller erkend en er worden nieuwe digitale workshops opgestart.

Voor bedrijven waar sprake is van een herstructurering, wordt een aanbod gedaan om werknemers via outplacement naar de horecasector toe te leiden. VDAB stapt proactief naar horeca ondernemers om via een individuele beroepsopleiding de vacatures snel in te vullen. Zo kunnen onervaren werknemers op de werkvloer de job leren en krijg je een uitkering.

Op stap met een roadbus 

Tot slot gaan we binnenkort de boer op met een horecabus, zo laat het kabinet Crevits nog weten. Een mobiele opleidingsunit waar alle materiaal, van een mobiele keuken tot een ‘zaal’, voor handen is om snel in gans Vlaanderen opleidingen te kunnen voorzien.

 Matthias De Caluwé, CEO Horeca Vlaanderen: “Efficiëntie en daadkracht. Dat is de omschrijving van de Vlaamse ondersteuning in allicht de moeilijkste periode ooit voor onze sector. Sinds het begin van deze crisis, nu al meer dan 450 dagen geleden, hebben we met Horeca Vlaanderen steeds constructief kunnen samenwerken met de Vlaamse regering. Ja, onze meningen verschilden wel eens. Maar door de broodnodige bescherming van 710 miljoen euro in de vaste kosten hielden vele Vlaamse horecaondernemingen het hoofd boven water, zeker door de hoge behandelingssnelheid van VLAIO. We willen minister Crevits en de Vlaamse regering hier dan ook voor bedanken. Net zoals met de heropstartlening die nu kan ingezet worden voor ventilatie, willen we graag op een gerichte manier verder kijken hoe zwaar getroffenen geholpen kunnen worden tijdens die laatste loodjes.”