Sinds 2007 worden investeerders en projectontwikkelaars gestimuleerd om oude en verwaarloosde en onderbenutte bedrijventerreinen te saneren en een nieuwe invulling te geven. Op die manier wordt de schaarse ruimte in Vlaanderen beter benut en worden er nieuwe jobs gecreëerd. Brownfieldprojecten bieden troeven op sociaal-, economisch- en milieuvlak. Wie een brownfieldconvenant afsluit heeft recht op fiscale voordelen (registratierechten, planbatenheffing, leegstandsheffing) en krijgt professionele begeleiding van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Sinds de lancering werden er 232 dossiers ingediend waarvan er voor 168 onderhandelingen zijn opgestart. Voor 105 dossiers werden brownfieldconvenanten afgesloten waarvan er ondertussen 18 volledig zijn gerealiseerd.
Nood aan meerwaarde
De Vlaamse Regering heeft nu op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits de 11de oproep voor brownfieldconvenanten goedgekeurd. Er zijn 2 periodes om dossiers in te dienen: van 19 april 2021 tot en met 30 april 2021 en van 4 oktober 2021 tot en met 15 oktober 2021. De projecten moeten een meerwaarde hebben op bovenlokaal niveau en/of een voorbeeldfunctie hebben. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals doorgedreven duurzaamheid, innovatief karakter, verhoogde tewerkstelling, versterking van de attractiviteit van de kernen, landschapsbeleving, herwaardering onroerend erfgoed of langetermijnbeheer. Bijkomend gaat er ook aandacht naar zaken zoals de afstemming van de nieuwe invulling op de ligging van het terrein, ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheidsaspecten van het brownfieldproject of regelrechte stortplaatsen. De indiener van een project moet duidelijk aangeven op welke manier het voorgestelde project hoge duurzaamheids- en kwaliteitseisen ambieert.
Schaarse ruimte
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits benadrukt dat de ruimte in Vlaanderen schaars is. “Daarom is het belangrijk om verouderde industriële bedrijventerreinen te saneren en nieuwe ontwikkelingen op het vlak van werken en wonen te realiseren”, aldus de minister. “We zijn toe aan de 11de oproep met extra aandacht voor duurzaamheid. Het systeem van de convenanten heeft ervoor gezorgd dat bijna 2.000 hectare oude bedrijfsterreinen een nieuwe bestemming krijgt. Ruim 1.400 hectare voor convenanten die in uitvoering of gerealiseerd zijn en ruim 500 hectare voor dossiers waarover onderhandelingen nog lopen.”