Laga Hilde

Hilde Laga haalt de loftrompet boven voor de Gimv en heeft bedenkingen over andere private equity spelers

KORTRIJK - Bij de veertigste verjaardag van de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv, hoort een tussenbalans, met een terugkijk naar het verleden en met een blik op de toekomst. De raad van bestuur van de Gimv wordt voorgezeten door de West-Vlaamse juriste Hilde Laga, die haar kijk op de zaken geeft. De Gimv houdt vandaag participaties aan in een vijftigtal binnen- en buitenlandse bedrijven (waaronder bijvoorbeeld het Izegemse Televic) die samen een omzet van circa 2,5 miljard vertegenwoordigen.

Wiens brood men eet, diens woord men spreekt, zegt een oude Vlaamse wijsheid. Dat geldt dus ook voor Hilde Laga, die in een kort interview haar visie verkondigt in een gesprek met het weekblad Trends.

"Gimv investeert altijd over de generaties heen", aldus Laga. "Andere fondsen speken meer het typische private equity-spel van kopen, verkopen en meerwaarde incasseren. Dat is hun goed recht maar wil je zo'n fonds in je raad van bestuur of in je management? Voor een ondernemer is het gemakkelijk praten met Gimv, dat zijn beslissingscentrum in Vlaanderen heeft. Ik heb de bloedbaden gezien die klassieke fondsen kunnen aanrichten. Ze plukken ergens een CEO van een lijstje, ook al heeft die geen enkele voeling met het bedrijf. Zijn enige taak is financieel rendement leveren want enkele jaren later moet het bedrijf opnieuw verkocht worden aan een ander fonds, met een mooie meerwaarde. Zo worden bedrijven herleid tot speelballen."

Doen family offices het goed?

Hilde Laga beklemtoont nog dat Gimv het liefst investeert in middelgrote productiebedrijven, die het nog moeten waarmaken op de wereldmarkt. "We leggen de hele weg af met de ondernemer, door berg en dal", zegt ze. "Veel fondsen zouden dat ook graag willen maar durven dat niet of kunnen dat gewoon niet."

De Gimv-voorzitster hekelt nog het beleid van veel family offices die veel te weinig investeren in echte productiebedrijven. Hilde Laga wordt in haar visie ook gesteund door CEO Koen Dejonckheere, ook een West-Vlaming (Roeselare). "Private equity is er voor de happy few", zegt Dejonckheere, "Gimv is er voor iedereen en kweekt een generatie bedrijven waaraan Vlaanderen nog veel plezier zal beleven."

De Gimv was decennia lang de vaste verankeraar van Barco. Volgens de huidige meerderheidsaandeelhouder Charles Beauduin zou Barco niet meer bestaan zonder de Gimv.