Vives duaal leren 20191024_132110

VIVES-studenten gaan op speeddate bij West-Vlaamse bedrijven

KORTRIJK - Het probleem is bekend: West-Vlaamse bedrijven hebben alles bijeen ruim 60.000 vacatures die ze maar niet ingevuld krijgen. Met alle gevolgen van dien. VIVES wil met een klein maar best wel fijn initiatief studenten en bedrijven met elkaar laten pitchen. De ervaring leert dat dit op termijn leidt naar jobs.

Op donderdag 28 oktober 2021 kunnen eerstejaarsstudenten van Hogeschool VIVES campus Kortrijk uit de graduaten accounting administration en winkelmanagement vliegensvlug solliciteren bij bedrijven uit West- en Oost-Vlaanderen voor een plek op de werkvloer. Dat doen de studenten in het kader van hun opleiding, die leren en werken met elkaar combineert.

Al enkele jaren kunnen studenten aan Hogeschool VIVES terecht in tal van opleidingen voor een unieke aanpak die de traditionele lessen vervangt door leren op de werkvloer. “Werkplekleren is meer dan gewoon een stage,” vertelt Anja Vanroose, opleidingshoofd van het graduaat winkelmanagement aan VIVES Kortrijk. "Het is ook kennis verwerven en competenties versterken in een bedrijf, en dus niet alleen via traditionele lessen. Aan onze inschrijvingscijfers zien we dat steeds meer studenten bewust kiezen voor deze manier van studeren.”

Kennis maken met vaardigheden

In de graduaten van het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde draaien studenten al vanaf het eerste jaar een of meer dagen per week mee in een bedrijf. Die aanpak levert niet alleen kennis en vaardigheden op, maar wat studenten leren, kunnen ze ook meteen in de praktijk toepassen. Studenten maken op die manier niet alleen kennis met wat ze kunnen, werkplekleren is voor velen ook de stap naar hun eerste baan. “Aan het eind van de opleiding krijgt meer dan de helft van de studenten een vast contract aangeboden door hun werkplek,” vertelt Griet Vanmarcke, opleidingshoofd van het graduaat accounting administration.

Meer dan honderd bedrijven uit West- en Oost-Vlaanderen

De studenten winkelmanagement en accounting administration gaan op zoek naar een perfecte match bij meer dan honderd bedrijven. Tijdens een speeddate in ’t Forum van Hogeschool VIVES in Kortrijk leren ze elkaar kennen. Op 26 november 2021 vindt een tweede speeddate event plaats voor de graduaats opleidingen HR-support, marketing (sales) en marketing- en communicatiesupport.

Zowel grote retailers als zelfstandigen nemen deel aan de speeddate winkelmanagement. Bedrijven als Colruyt, ZEB, C&A, Gamma, Brico, beroepskledij Landuyt, Vida Design, Nayan, Elektro Depot, Kruidvat, Hema, Torfs, Delhaize, Vanden Borre, Action en Kruidvat gaan de uitdaging aan om een of meerdere studenten van VIVES onder hun vleugels te nemen.

Bedrijven als Sitra, Plopsa, Giks, Kinepolis, Unilin, Unitron en Beaulieu en boekhoudkantoren als Derudder, SDP, Kantoor Isabelle Montmorency, Dewaele & Partners, Kantoor Chris Ballyn, Decupere & Partners, PIA Group, Titeca Accountancy, ABC Verhelst, SBB, Esperto, Kantoor Atexio en BK Plus kunnen dan weer niet wachten om kennis te maken met studenten accounting administration.

Werken en studeren is een trend

Hogeschool VIVES noemt zichzelf koploper in Vlaanderen in opleidingen die werken en leren combineren. In alle opleidingen gaan studenten uiteraard op stage, maar in alle graduaten en in verschillende bacheloropleidingen zit werkplekleren in het programma ingebakken. Zo gaan studenten van het keuzetraject supply chain management van de bachelor bedrijfsmanagement al vanaf het eerste jaar aan de slag in een bedrijf.

Wie al werkt en een (extra) diploma wil halen, kan bij Hogeschool VIVES meer dan dertig verschillende diploma’s behalen via afstandsonderwijs. Daarnaast is het ook mogelijk om via flextrajecten en incompany-trajecten aan VIVES te studeren, waarbij je een bestaande job combineert met een aangepast studieprogramma.