Howest Proximus 5G

Howest en Proximus stampen samen een 5G Lab uit de grond

KORTRIJK - De West-Vlaamse hogeschool Howest en Proximus hebben een Memorandum of Understanding ondertekend voor de creatie van een 5G Lab. De handtekeningen werden maandagmorgen gezet. In de loop van het volgend academiejaar zullen lokale bedrijven er, in samenwerking met de Howest-studenten en onder begeleiding van Proximus-experten, de mogelijkheden van 5G voor hun business kunnen ontdekken en nieuwe toepassingen kunnen ontwikkelen. 5G wordt gezien als een enabler van digitale transformatie voor bedrijven. 

Met zichtbare en ook wel terechte fierheid kondigden Lode De Geyter en Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck hun entente aan. Merkwaardig aan het verhaal is dat alles op goed anderhalve maand tot stand is gekomen middels een ‘goed gesprek’ tussen Stefaan De Clerck en Howest-kaderlid Tom Decavele.

Volgens Stefaan De Clerck gaat het om een absolute primeur tussen een onderwijsinstelling en een overheidsbedrijf. Proximus heeft naar eigen zeggen de ambitie om inzake netwerktechnologie enkel het allerbeste na te streven. Lode De Geyter formuleerde dan weer de ambitie van Howest om ambassadeur te zijn bij de uitrol van 5G. “In zeker een tiental opleidingen hebben we ook te maken met 5G”, aldus De Geyter. “Niemand kan er nog om heen.”

Een open netwerk

“Het gaat hier om de technologie van de toekomst”, aldus Stefaan De Clerck. “Met Howest hebben we een ideale partner gevonden om dit state-of-the art Lab uit de grond te stampen. We beogen allebei pragmatische toepassingen van een nieuwe technologie. Studenten, bedrijven en academici kunnen samen grenzen verleggen en veel voor elkaar betekenen. Als het over fundamenteel onderzoek zou gaan richten we ons tot andere partners zoals de Leuvense universiteit. Bedoeling moet ook zijn om er een open netwerk van te maken. Iedereen – elke instelling, elke kmo, elk bedrijf – dat inzake implementatie van 5G progressie wil maken, is welkom in het Lab.”

Trein die nooit stopt

Internet of Things, virtual reality, artificiële intelligentie, robots, block chain, cyber security, de maakindustrie, de zorgsector, enzovoort. In elk domein moet 5G zorgen voor een grote meerwaarde in de bedrijfswereld van de toekomst, groot of klein. De voordelen van 5G zijn inmiddels genoegzaam bekend: sneller dataverkeer (tien maal sneller dan 4G), grotere betrouwbaarheid en betere interconnectiviteit zijn de meest geciteerde troeven.

Volgens Stefaan De Clerck is de technologie die gepaard gaat met 5G een trein die nooit stopt. “In de komende jaren zal er sprake zijn van 6G, nog sneller, nog beter, nog efficiënter”, aldus nog de voorzitter van Proximus. “Feit is ook dat elk bedrijf er vroeg of laat mee moet met de technologie van de toekomst.”

Het 5G Lab moet tegen het najaar operationeel zijn. Proximus zet à la carte zijn meest gekwalificeerde brains in. Volgens de ondertekenaars van het memorandum hangt aan het project een aanzienlijk investeringsbedrag, maar cijfers of sommen worden niet genoemd.