Oekraine vluchtelingen

HR-project ‘Matching Talent’ wil talentvolle Oekraïense nieuwkomers maximaal kansen geven op de arbeidsmarkt

WAREGEM - Sinds 4 maart 2022 genieten Oekraïense vluchtelingen in de gehele EU een speciale status als tijdelijk ontheemden. In reactie hierop heeft Vlaams Minister van Werk, Jo Brouns, kort daarna een addendum uitgeschreven voor sectoren die projectmatig Oekraïense vluchtelingen willen activeren voor de Vlaamse arbeidsmarkt. Vier toonaangevende industriesectoren, namelijk PlastIQ en Co-valent (kunststoffen en chemie), Woodwize (hout), Alimento (voeding), en Cobot (textiel), bundelen hun krachten voor het ambitieuze project genaamd Matching Talent.

Het nieuwe HR-concept werd donderdag voorgesteld in Waregem bij PPC Pools. Matching Talent is gebouwd op drie pijlers die gezamenlijk streven naar een succesvolle integratie van talentvolle Oekraïense nieuwkomers in de Vlaamse industrie. Deze pijlers omvatten het matchen van vacatures tussen Oekraïners en bedrijven, opleidings- en tewerkstellingstrajecten voor laaggeschoolde profielen, en taalbaden (Bystro Nederlands) met de hulp van vrijwilligers.

Taal leren is een must

In het afgelopen jaar werden al meer dan 250 Oekraïners gescreend op hun beroepsaspiraties voor functies in de industrie. Bovendien hebben 74 Oekraïners deelgenomen aan taalbaden Bystro Nederlands, waar vrijwilligers als taalbuddy's fungeren. Dit unieke model bevordert niet alleen een snellere opname van woordenschat maar creëert ook een unieke persoonlijke band tussen vrijwilliger en vluchteling, wat de integratie aanzienlijk versnelt.

"Taal is de grootste drempel in de zoektocht naar werk," zegt coördinator Pieter Remmerie. "We waren verrast door het aantal hoogopgeleide profielen onder de Oekraïners, maar zonder kennis van Nederlands of een andere Europese taal zoals Engels of Frans is het vinden van een job in Vlaanderen zeer moeilijk."

"De huidige arbeidskrapte dwingt ons om in te zetten op alle beschikbare profielen", aldus algemeen directeur PlastIQ, Vincent Mispelaere. "We constateren dat veel Oekraïners die hier verblijven, zich verder willen integreren. Ze zijn zeer dankbaar voor de geboden kansen en beschouwen werk als het ultieme middel tot een geslaagde integratie."

foto: archief Mediahuis