Huiswijn van Peter en Dieter Vyncke krijgt internationale erkenning

HARELBEKE - Oosterluys, de in eigen huis (Harelbeke) gecultiveerde huiswijn van de bekende firma Vyncke Energietechniek, krijgt internationale erkenning. Het hoog aangeschreven Franse wijninstituut Effervescents du Monde reikte zopas een zilveren medaille toe aan de Vynckes. Vermits de lat héél hoog ligt bij de eerbiedwaardige instelling Effervescents en gezien de wijn van de Vynckes nog zeer jong is, mag je van een halve of zelfs een hele stunt gewagen. 

De broers Peter en Dieter Vyncke plantten de eerste wijnstokken aan in 2011. Dat gebeurde destijds naast de fabriek en het hoofdkwartier van de Vynkes in Harelbeke. Vier jaar later (2015) startte het bedrijf met de eerste productie van hun wijn, in samenwerking met Wijngoed Monteberg van Edward Six. Als de Vynckes iets doen, dan willen ze het goed doen. Bodemonderzoek leerde dat de gronden geschikt waren voor wijnranken.

In april 2021 werd de bestaande wijngaard nog uitgebreid met 430 pinot noir druivenstokken. In de beste Vyncke-traditie werden de druivenstokken aangeplant door de werknemers van Vyncke, in samenwerking met de medewerkers van maatwerkbedrijf Waak en met Peter en Dieter Vyncke als behulpzame tandem. Met de huiswijn mikt het bedrijf op een jaarlijkse opbrengst van gemiddeld 2.500 flessen mousserende wijn, ‘Oosterluys Charming bubbles’. De wijn wordt enkel gebruikt voor interne ontvangsten en events. Maar, wie weet, komt daar nu misschien wel verandering in?

foto: Dieter Vyncke (archief Mediahuis)