Leiedal binnenstad

Intercommunale Leiedal koopt historisch vakbondsbastion in hartje Kortrijk

KORTRIJK - Leiedal heeft de aankoop gerealiseerd van het historische ABVV-gebouw in hartje Kortrijk, schuin tegenover het stadhuis (Rijselsestraat). De intercommunale wil in het kader van zijn kernversterkende strategie een nieuwe bestemming geven aan de site. De naam Bedrijven Centrum werd niet uitgesproken, maar daar moet het op lijken, alhoewel de deur ook wordt opengezet voor culturele activiteiten en zelfs wonen. Ook het aanpalende pand op de hoek -het oude Huis In De Beer- werd aangeschaft. Tegen eind 2020 moeten de plannen voor 2.500 vierkante meter oppervlakte vorm krijgen. Leiedal wacht nu de kandidaturen in van projectontwikkelaars en gaat dan voor een PPS (Publiek Private Samenwerking).

Volgens Filip Vanhaverbeke, directeur van Leiedal, wil de streekintercommunale meer doen dan alleen maar terreinen renoveren en inrichten. "We hebben nu ook oog voor waardevolle gebouwen in de binnenstad", aldus Vanhaverbeke. "We willen ook tegemoet komen aan de roep om ook in het hart van de stad ondernemerschap en werkgelegenheid mee te stimuleren."

Op de vraag of er nu een nieuwbouw komt, dan wel of het historische pand zal gerenoveerd worden, wilde Leiedal noch de stad ingaan. Zoals bekend vond de laatste decennia een kaalslag plaats in de Rijselsestraat, waarbij tal van historische gebouwen tegen de vlakte gingen. "Het zal aan de projectontwikkelaars zijn om de knoop door te hakken en Leiedal zal daarbij kiezen voor het meest waardevolle project", aldus nog Vanhaverbeke.

Brok geschiedenis

Het ABVV was zowat honderd jaar lang prominent aanwezig in de Rijselsestraat. Het gebouw heeft alleen al daardoor een historische waarde. Ook brandglas en waardevolle schilderijen van de Latemse School verwijzen er naar het verleden van de Kortrijkse regio, met de nadruk op de vlasactiviteit. Het ABVV kan zich bij monde van provinciaal secretaris Erik Van Deursen vinden in de verkoop, ook al werd in het huis veel geschiedenis geschreven. Het ABVV zal zich naar eigen zeggen terugtrekken in zijn andere zetel in Kortrijk (Conservatoriumplein) en daar gaan voor een renovatie. Het Textielhuis-café, op het gelijkvloers, straalt nostalgie uit naar vroegere tijden en was de laatste gelagzaal van de vakbond in West-Vlaanderen. Het ABVV hoopt dat het historisch kader van het pand behouden zal blijven, maar zeker is dat dus niet.

He zogenaamde Textielhuis van het ABVV en het aanpalende hoekpand (ooit bekend als Huis In De Beer) zijn twee symbolen en staan voor een brok geschiedenis. Kleinzoon Jan Bouten kwam getuigen hoe zijn grootmoeder en onderneemster avant-la-lettre Julia Esquenet het hoekhuis kocht in 1928, en het vroegere hotel omturnde in een groothandel eerst en een kleinhandel vervolgens.