Leiedal zet al geruime tijd in op kernversterking en verweving. Dat houdt een kern levendig en leefbaar, zo luidt de redenering. De intercommunale wil haar gemeenten hier dan ook in ondersteunen, qua beleidsvorming maar ook met projecten op het terrein, onder meer door de realisatie van PPS-projecten in de kern.
Private ontwikkelaars focussen bij binnenstedelijke projecten vaak op een residentieel aanbod. Inhoudelijke en planmatige sturing of bijsturing door de overheid is vaak moeilijk. Daarom neemt Leiedal bij de realisatie van grootschalige projecten in de binnenstad de regierol op. Als ervaren actor in de publieke projectontwikkeling wil ze meer de focus leggen op de mix van wonen en werken, om zo levendige stadskernen te stimuleren. Door strategische panden aan te kopen en die daarna via een PPS-formule opnieuw op de markt te brengen, kan Leiedal naar eigen zeggen sturend optreden met het oog op een duurzame en kwalitatieve ontwikkeling. Dat kan omdat de intercommunale ruimtelijke en programmatorische randvoorwaarden oplegt.
3000 m² in Kortrijks kloppend hart
In 2019 en 2020 heeft Leiedal een aantal belendende panden in de Kortrijkse Rijselsestraat en de Jan Persijnstraat verworven. Het gaat om het Textielhuis, de achterliggende rococo-tuinvleugel van het voormalige Hôtel aux Armes de France met bijbehorende tuin, het hoekpand (K-orner) en de Persijnstraat nr. 1. In de loop van 2021 is Leiedal daarna rond de tafel gaan zitten met de zaakvoerders van Hotel Damier, een aantal eigenaars van panden en gronden in de Jan Persijnstraat en op de Graanmarkt. Eind 2021 werd overeengekomen dat Leiedal de percelen zou verwerven en dat de eigenaars van Damier ook verder betrokken zou worden in de toekomstige PPS-ontwikkeling.
Door deze aankoop werd het projectgebied uitgebreid tot een aangesloten geheel van circa 3.000 m² terreinoppervlakte, een geheel dat vanuit het perspectief van projectontwikkeling veel meer mogelijkheden biedt dan de som van de delen. Behoren ook tot het projectgebied: het achterliggende Blijdehuis, dat vroeger een geheel vormde met het Hôtel aux Armes de France, en het onbebouwde terrein dat nu dienst doet als parking voor Hotel Damier. De toegankelijkheid voor voetgangers en ander niet-gemotoriseerd vervoer via de Persijnstraat tot de achterkant van Hotel Damier blijft verzekerd dankzij een erfdienstbaarheid van overgang en doorgang. Het PPS-project voorziet op de gronden ook een ondergrondse parking en een mogelijke uitbreiding van het hotel.
Kern met een grote K
Voor de realisatie van dit multifunctionele binnenstedelijke project in het centrum van Kortrijk wil Leiedal graag samenwerken met een private partner. Om de geschikte private partner te vinden, lanceerde de intercommunale nu een oproep in twee fases. Eerst is er de selectiefase. Daarin dienen geïnteresseerden hun kandidatuur in en selecteert Leiedal maximaal drie deelnemers. Zij worden uitgenodigd om een offerte in te dienen. In de tweede fase beoordeelt een jury de offertes en duidt ze één of meerdere voorkeur inschrijvers aan. Met hen worden de onderhandelingen dan gevoerd. Finaal gunt Leiedal de opdracht aan een private partner op basis van een best and final offer. De samenwerking neemt dan de vorm aan van een contractuele publiek-private samenwerkingsovereenkomst (PPS).