Barco hoofdgebouw maquette

Internationale Barco-studie zorgt voor voortschrijdend inzicht over de werkplek van de toekomst

KORTRIJK - Een grootschalig onderzoek bij bedienden over de hele wereld, vandaag gepubliceerd door Barco (wereldleider in visualisatie- en samenwerkingsoplossingen) heeft verrassende bevindingen onthuld over de verwachtingen van werknemers over hun werkplek in de nasleep van de COVID-19 pandemie. De studie van Barco leidt tot voortschrijdend inzicht: de grote meerderheid van de werknemers werkt nog altijd liefst op kantoor.  

Uit het onderzoek, waarbij 1750 werknemers over de hele wereld werden ondervraagd (uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Australië, India en de Verenigde Arabische Emiraten), bleek dat slechts 15% van de werknemers wil doorgaan met fulltime thuiswerken nadat de COVID-19-beperkingen zijn opgeheven. Thuiswerken verloor duidelijk zijn sprankeling, aangezien bijna de helft van de ondervraagden zei dat ze het nu minder leuk vinden om thuis te werken dan aan het begin van de pandemie. Daarbij wordt als argument verwezen naar het positief impact van het samenwerken met collega's en het moeite hebben om bij te dragen aan te veel videovergaderingen. Kortom: de sociale kant van het kantoorleven geldt als de belangrijkste reden om terug te willen keren naar het kantoor.

Hybride werken als de volgende norm

Uit de studie blijkt nog dat werknemers streven naar een hybride werkplekmodel, waarbij het grootste deel van hun tijd op kantoor wordt doorgebracht, maar ze de flexibiliteit en vrijheid hebben om vanuit thuis te werken wanneer het voor hen het beste uitkomt of past bij het soort werk dat ze moeten doen. De meeste werknemers denken dat ze na COVID-19 al terugkeren naar iets wat normaler lijkt, daaronder verstaan meer tijd op kantoor. Uit het onderzoek blijkt dat de ideale balans wereldwijd gemiddeld 3 dagen op kantoor is, met een maximum van 2 dagen per week op afstand werken.

Er blijkt bij werknemers ook een grote belangstelling te leven richting een herontwerp van het kantoor, inclusief betere faciliteiten, en met name technologieën, om deze hybride werkbalans en een laptop-first-benadering mogelijk te maken. Werkgevers worden gevraagd daarin te willen investeren. De meest gewenste investering van werknemers betrof betere videoconferentietechnologieën.

Overdreven reactie

Voor bedrijven met voornamelijk personeel op kantoor betekende COVID-19 de grootste en snelste verschuiving ooit in de manier van werken. Maar hoewel de bedrijfswereld  nooit meer hetzelfde zal zijn, lijkt de onmiddellijke reactie op de pandemie - dat het kantoorleven zoals we dat kennen zou eindigen en mensen in de nabije toekomst naar universeel werken op afstand zouden gaan - al een overdreven reactie. Geen twijfel mogelijk: de conclusies van de studie komen Barco en zijn technologie bijzonder goed uit.