Vanheede-en-Karel-Cambien

Internationale Vrouwendag: Caroline Vanheede is de ‘Strafste Onderneemster van West-Vlaanderen’

GELUWE - De teerling is geworpen, de lezers van Made in West-Vlaanderen hebben gestemd. Caroline Vanheede van de gelijknamige afval- en milieugroep uit Geluwe wordt uitgeroepen tot de Strafste Onderneemster van West-Vlaanderen. Ze leidt samen met haar broer David het familiebedrijf dat al jarenlang van de ene groeifase naar de andere gaat.  

-U helpt deze zaak aansturen in de tweede generatie. Wat heeft u geleerd van uw ouders?

-Caroline Vanheede: Vooral drie zaken. Eén: werklust, niets komt vanzelf, eerst werken en dan ontspannen. Twee: de klanten zijn superbelangrijk. Geef hen de service die ze verdienen, en doe dat met de nodige drive. Maak ook uw beloftes waar tegenover de klanten. Niet gaan bestaat niet. Drie: blijf eenvoudig. Doe u best maar blijf voor iedereen aanspreekbaar en wees met elke persoon even vriendelijk. We proberen al die waarden nu ook door te geven aan onze kinderen.

-Nooit gedacht: ik doe iets anders?

-Hum, jawel. In mijn jeugd zag ik wel iets in de job van lerares, voor de klas staan. Het is er niet van gekomen, en toch. Vandaag sta ik als ondernemer wel eens voor de klas en vertel ik aan vooral hogeschoolstudenten mijn oprechte verhaal. Onlangs kwam een Vives-docent mij zeggen dat ik dat zeer goed deed.Tsja, misschien is hier toch een lerares aan mij verloren gegaan (lacht)?

-Hou zou u uw eigen managementstijl omschrijven?

-Ik wil to the point zijn, rap schakelen als iets haalbaar is. Je weet dat niet elke beslissing voor iedereen goed kan zijn, maar middels open communicatie is het mijn taak om mensen te motiveren. Finaal wil ik ook altijd het nodige enthousiasme uitstralen tegenover de medewerkers.

-Broer en zus die samen een bedrijf leiden. Het is eerder uitzonderlijk. Welke afspraken gelden er tussen jullie beiden?

-Dat gaat allemaal heel eenvoudig, omdat het natuurlijk gegroeid is. We werken samen op basis van ongeschreven regels, maar voelen elkaar goed aan. We zijn ook erg complementair.David is meer de strateeg, de denker. Ik buig me meer over het operationele en het commerciële. Heel eerlijk: we hebben onderling nog nooit een probleem met elkaar gehad.

-Momenteel doen jullie een mega investering in Roeselare van zegge en schrijve  54 miljoen euro. Ligt u daar nooit wakker van?

-Toch wel. We weten dat het de juiste en goed overwogen beslissing is, maar soms komt er wel wat eens nervositeit de kop opsteken. Een goed draaiende economie is een belangrijke factor voor ons bedrijf. Ook de beleidsvoering en de wetgeving hebben een impact. Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat bedrijven soms jaren moeten wachten op bepaalde vergunningen. Er zijn toch wel wat onzekerheden.

-Hoe voelt het als vrouw in een mannenmaatschappij?

-Ik heb mij  altijd goed gevoeld in de ondernemerswereld. Ik heb persoonlijk vanuit mijn opvoeding altijd gelijke kansen gekregen maar ik denk dat dit niet voor elke vrouw vanzelfsprekend is. Ik denk dat men zich als vrouw toch meer moet bewijzen. Er worden weinig excuses aanvaard, vrouwen worden kritischer bekeken. Bij een man lijkt dat soms evidenter.

-Welke goede raad geeft u mee aan uw kinderen? Word ondernemer?

-David heeft twee kinderen, ik heb er drie. We hebben een familiaal charter opgesteld die de voorwaarden bepalen voor eventuele opvolging en tal van andere zaken inzake corporate governance (onder meer een raad van advies en een evenwichtige raad van bestuur). Sowieso moet er ook een job vacant zijn. Of ik hoop dat de kinderen in het bedrijf komen? Moeilijke vraag, vind ik. Voor onze ouders was dat destijds een evidentie, maar het was toen nog een klein bedrijf hé. Nu kan je dat nog moeilijk zeggen. Maar om op uw vraag te antwoorden: ja, ik heb stille hoop dat ze in mijn spoor zouden lopen.

(Karel Cambien)

foto: Karel Cambien (hoofdredacteur Made in West-Vlaanderen) en Strafste Onderneemster van West-Vlaanderen Caroline Vanheede