Novitan Delphine

Internationale Vrouwendag: Delphine Valcke tilt Novitan mee naar een hoger niveau

KORTRIJK - Novitan werd in 2015 overgenomen door Delphine Valcke (telg van de bekende ondernemersfamilie Valcke uit Vlamertinge) samen met haar echtgenoot. Novitan is een internationaal farmaceutisch bedrijf gespecialiseerd in de productie, distributie en stockage van medicatie en toebehoren voor klinisch onderzoek.

-Hoe bent u begonnen als ondernemer? Wie of wat inspireerde u? 

-Delphine Valcke: Ik kom uit een ondernemersfamilie, dus het ondernemen en alles wat erbij komt kijken is me onbewust wel meegegeven. Hoewel ik ervoor koos om te beginnen als advocaat aan de balie van Brussel, bleef ik toch op mijn honger zitten. Het plaatje was niet helemaal compleet. Toen mijn echtgenoot, werkzaam in fusies en overnames, actief op zoek ging naar een bedrijf om zelf te ondernemen, kreeg ik de kans om mee te investeren en een actieve rol te spelen in het bedrijf. Sindsdien voelt het alsof alles op zijn plaats valt. Ik ervaar een directere impact van wat ik doe en de dynamiek van het kmo-gebeuren past ook meer bij wie ik ben als persoon.

-Vanwaar de keuze voor deze specifieke sector? 

-Bij de zoektocht naar een overname hebben we verschillende sectoren overwogen. Uiteindelijk draait het vooral om timing: het vinden van de juiste overname op het juiste moment.

-Hoe moeilijk was de administratieve procedure bij de overname? Doet politiek moeite genoeg om ondernemerschap te stimuleren?

-Als ondernemers zijn we vaak geneigd te denken dat de overheid ons belemmert met overmatige regelgeving, maar ikzelf ben die mindset al gewoon. De farmaceutische sector is namelijk een zeer streng gereguleerde sector. Hoewel de overheid initiatieven neemt om ondernemerschap te stimuleren, zoals bijvoorbeeld de verlaging van de vennootschapsbelasting, zijn er meer stappen nodig om België concurrentieel te houden ten opzichte van buitenlandse ondernemingen. Ook de bruto/netto verhouding van werknemers zou toch eens herbekeken moeten worden.

-Wat was de grootste uitdaging bij de overname? 

-De grootste uitdaging bij een overname, naast het vinden van financiering, is dat je pas echt begrijpt waar je aan begint zodra je daadwerkelijk begint. Je kan wel due diligence uitvoeren en denken dat je een idee hebt van de business, maar de werkelijke gang van zaken, de mensen, de dynamiek van alles, sectorinzichten: dat leer je pas kennen wanneer je er daadwerkelijk middenin staat. Een grote uitdaging is ook het klappen van de zweep leren kennen eens je onderneemt. Bij de start weet je nog niet welke obstakels allemaal op je pad zullen komen. Het is vallen en opstaan, maar daardoor word je op korte tijd wel veel wijzer.

-Hoe differentieert u zich met uw bedrijf tegenover andere spelers in de sector? 

-We differentiëren ons door een duidelijke langetermijnvisie en een sterke focus op kwaliteit. Een cruciaal onderdeel van ons succes is het voortdurende streven naar professionalisering en herinvesteringen in onze activiteiten. Heel veel hangt af van de juiste mensen. We vinden het dan ook essentieel om gestaag te groeien in aantal en ons team enkel te versterken met individuen die passen bij deze bedrijfscultuur. Ze moeten kwaliteit ademen. Onze strategie is om zoveel mogelijk  inhouse te doen zodat we afhankelijkheid van externe partijen minimaliseren en op die manier zelf meer kunnen toezien dat kwaliteit van onze services gegarandeerd wordt.

-Zijn er nog belangrijke investeringen, ontwikkelingen op til?

-De voornaamste investering is al voltooid: de constructie van onze nieuwe kantoren en een magazijn op het Evolispark in Kortrijk. Dit vereiste aanzienlijke managementtijd en inspanning, maar bood een enorme kans omdat we vanaf nul konden beginnen. Nu ligt de focus vooral op investeren in mensen.

-Wat zijn de verwachtingen naar de toekomst toe. Heb je nog een ultieme droom met Novitan?

-Onze droom is om Novitan te laten groeien en internationaal uit te breiden door extra vestigingen te openen. We streven er ook naar om te diversifiëren door zowel binnen als buiten onze sector overnames te blijven overwegen. Hoewel onze drie zonen nog jong zijn, zouden we het prachtig vinden als ze later elk een rol zouden kunnen spelen binnen ons bedrijf of een van onze bedrijven. Zo blijven ze misschien 'dicht bij het nest plakken' zoals ze in het West-Vlaams vaak zeggen. Dat zou én als ondernemer én als moeder mooi meegenomen zijn.

(Michaël Cambien)