ION Tervuren Panquin-site

ION (Waregem) en Koplamp (Roeselare) tekenen voor sterk staaltje professionalisme in Tervuren

WAREGEM, ROESELARE - Het consortium van projectontwikkelaar ION uit Waregem en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV (via de Vlaamse Erfgoedkluis) geeft een nieuwe bestemming aan de Panquin-site in Tervuren. De gemeente Tervuren kocht deze site van het ministerie van Defensie en kende een herbestemmingsopdracht toe aan dit consortium na een open wedstrijd. Het bestaande erfgoed, waaronder het militair Hoefijzercomplex en de Orangerie, wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe invulling. Er komen ook 3 nieuwbouwvleugels met een 100-tal woonentiteiten die zich ruimtelijk en architecturaal zullen inbedden in de directe omgeving.   

De herontwikkeling van de Panquin-site situeert zich rond het dorpscentrum van Tervuren. Het masterplan dat ION en PMV nu samen voorleggen, is het resultaat van een intensief overlegproces en constructieve samenwerking met architecten, ingenieurs en de betrokken overheidsinstanties. De totale grondoppervlakte van het projectgebied beslaat 3,7 hectare terwijl de totale oppervlakte van de gebouwen uit 13.300 m² nieuwbouw en 7.900 m² erfgoed bestaat. De Vlaamse overheid investeert via het Agentschap voor Natuur en Bos ongeveer 600.000 euro in dit project omdat projecten  zoals dit passen in de ambitie om het toegankelijke groen in het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel te versterken.

Fiere partners

ION is tevreden met de opdracht. “We zijn zeer blij dat we met dit masterplan de stedenbouwkundige ontwikkelingsvisie van het gemeentelijk bestuursteam hebben kunnen belichamen en er in geslaagd zijn om landschap, monumenten, open ruimtes en nieuwbouwvleugels tot één samenhangend geheel te verenigen, steeds met de identiteit van Tervuren als uitgangspunt en inspiratie", zegt Davy Demuynck, managing partner ION. Eenzelfde geluid bij PMV. "PMV kan met dit project van de Panquin-kazerne en de realisatie van heel wat nieuwe appartementen ten volle haar maatschappelijke rol opnemen ten dienste van een mooi stuk erfgoed in Vlaanderen, gezien haar ondersteuning bij de duurzame herbestemming en ontwikkeling van dit 18de-eeuwse monument", aldus Gert Cowé, businessmanager bij PMV. 

Het architecturale luik wordt uitgevoerd door een conglomeraat van 5 architectenbureaus die elk een onderdeel van de site aanpakken. Het gaat om het Italiaanse bureau C+S, De Architecten uit Tervuren, A33 Architecten uit Leuven, Koplamp uit Roeselare (voor restauraties), en Omgeving uit Berchem (voor de landschapsarchitectuur).