A&D_EmyElleboog_31

Izegemse ondernemer Christ Vandamme (A&D) gooit zich ook op de politiek

IZEGEM - Hij heeft lang geaarzeld maar finaal niet aan de sirenezangen vanuit de politiek kunnen weerstaan. Als lijstduwer bij de Open VLD wil bedrijfsleider Christ Vandamme de stem van het ondernemerschap zo luid mogelijk laten weerklinken. Aan ervaring geen gebrek: met zijn Izegemse bedrijf A&D Trucks and Trailers rijdt Vandamme al jarenlang een mooi parcours. Hij is het type selfmade man én een man met een plan.    

Christ Vandamme begon ooit als spekslager, maar heeft vandaag een kmo die zich in de sector van trailers en trucks aardig heeft opgewerkt tot de nummer 4 positie in België. De roots van het bedrijf liggen in 1999, toen Christ samen met zijn vader aan de wieg stond van een nieuw familiebedrijf. Daadkracht, gezond verstand, discipline en een ijzersterke wil zijn de kenmerken waarmee Christ door het ondernemersleven stapt en waarmee hij nu ook hoge toppen wil scheren in het politieke landschap.

Hij kijkt vandaag met voldoening terug op een kwart eeuw ondernemerschap. "Het grootste risico dat ik ooit nam was de aankoop van de site in Izegem waar ons bedrijf gevestigd is", zegt Christ Vandamme. "De aankoopprijs van het terrein lag enorm hoog. Met  A&D willen we blijven groeien en dit middels overnames, om zo de markt verder te consolideren. Maar altijd op basis van kwaliteitsnormen en een niets ontziende service gerichte aanpak."

Ondernemen is topsport

"Ondernemen is topsport, en naar mijn mening speelt een topsporter altijd om te winnen", aldus Christ Vandamme. "Maar winnen kan in mijn beleving ook samen met andere ondernemers, vandaar de overnamestrategie. En het is ook niet omdat ik win, dat een ander perse moet verliezen. De markt ligt vol bezaaid met opportuniteiten, potentiële klanten, potentiële overnames en zo verder. Overal en altijd is groei te creëren. Stilstand bestaat voor mij niet. Iedereen weet dat je in eerste versnelling niet ver komt, en zeker al niet snel. In eerste versnelling ligt het tempo van je leven en de groei van je bedrijf te laag. Vandaar dat ik als ondernemer altijd graag hoger schakel. Is dat hard? Voor sommige mensen wel. Voor mij is het een ‘way of living’."

De lokroep van de politiek en de goede doelen

Nu komt de lokroep vanuit de politiek op zijn weg. Dat gebeurt niet echt toevallig. "Diep van binnen ben ik absoluut een ‘mensenmens’", aldus nog Vandamme. "Ik ben iemand die heel snel in verbinding staat met anderen, die ook het menselijke in anderen enorm waardeert, heel loyaal is en altijd wil bijdragen, nog eerder dan persoonlijk gewin uit een persoonlijke of zakelijke relatie te willen halen. Ik engageer mij financieel en persoonlijk bij diverse goede doelen, zoals G-voetbal, Make a Wish en veel andere sociale projecten. Dat doe ik altijd met heel mijn hart, met de juiste intentie en ik haal er enorm veel voldoening uit. Dat zal ik ook altijd blijven doen."

Recent zette hij zijn eerste politieke stappen. "Eén van mijn statements hierbij is dat ik nooit een salaris of enig financieel gewin wens te halen uit een politiek mandaat", besluit de hyper dynamische ondernemer. "Is het zo dat ik op een dag toch inkomsten zou verwerven uit een politiek mandaat, dan gaan die inkomsten integraal naar goede doelen. Dit om mijn onafhankelijkheid, neutraliteit, ethiek en purpose in mijn politieke carrière te vrijwaren."