Nieuws West-Vlaanderen Izegemse start-up Oktow goes international

Izegemse start-up Oktow goes international

Izegemse start-up Oktow goes international

IZEGEM – In 2021 zag Oktow, dat deel uitmaakt van DTplan, het levenslicht. Het ambitieuze Oktow richt zich op het monitoren van energie- en datastromen binnen de gebouweninfrastructuur. Het staat bedrijven onder andere bij in het bewaken van hun energieverbruiken, het analyseren en in kaart brengen van alle data aanwezig in een gebouw maar ook het behalen of behouden van verschillende duurzaamheidscertificaten. Stap per stap wordt Oktow nu ook buiten België actief. DTplan en dus ook Oktow worden aangestuurd door Sam Tytgat en zijn echtgenote  Lien Defour (zie foto) die samen de eerste letter van hun familienaam wegschonken aan DTplan.

DTplan telt 19 medewerkers en is goed voor een omzet van 2,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft, gezien zijn groei, ook vacatures openstaan. DTplan bestaat iets meer dan 12 jaar en is een systeem onafhankelijke integrator. Anders gezegd: gebouwen worden geautomatiseerd en zo wordt gestreefd naar Smart Buildings. DTplan is hoofdzakelijk actief in de industriële, openbare, utilitaire en de commerciële sector (kantoorgebouwen, industrie, zorg, scholen, recreatiecentra, parkeergebouwen…).

Blijven groeien

Sam begon na enkele jaren ervaring bij een automatisatiefirma (ook in de gebouwensector) als zelfstandig programmeur. Dankzij zijn contacten bij enkele grootbanken volgden meerdere projecten elkaar op en dat zorgde dus al snel voor enkele werknemers in dienst.

Aanvankelijk had DTplan 1 business unit (Building Management Systems ofte BMS) die onder andere verlichtingssturingen uitvoerden. Vervolgens kwam ook energiemonitoring (EMS), is zijn puurste vorm, op het bord. Via EMS worden verzamelde data doorgestuurd naar een gevraagde locaties (studiebureaus, databases van klanten…). Na enkele jaren kwam dan ook de vraag van enkele vaste klanten om ook de klimatisatie te automatiseren met hieraan gekoppeld het elektrisch werk, bordenbouw (elektrische schakelkasten) & bekabeling. In 2021 werd daar dan ook nog eens een nieuwe business unit aan toegevoegd: Oktow, experts in dataflow. Zo werd naast het plaatsen van meters, sensoren & dataloggers ook software, analyse en rapportage aan het dienstenpakket toegevoegd.

Specifieke aanpak

Oktow ziet nu zijn actieterrein alsmaar groter worden. Waar er vroeger vooral in Vlaanderen gewerkt werd vind je nu ook referenties in Wallonië en dus ook in het buitenland.

Dankzij het typische DTplan DNA ontwikkelde het Oktow team een uniek plan van aanpak. Zo werkt Oktow SaaS-minded (Software as a Service) en richt het zich op verregaande dienstverlening. Elke klant krijgt toegang tot de software en kan zo zijn eigen data te allen tijde monitoren, maar ook de specialisten van Oktow houden dagelijks een oogje in het zeil. Dankzij kennis en een in detail uitgewerkte strategie maken ze hierop analyses en detailrapportages. Vervolgens overlopen ze de resultaten periodiek met de eindklant.

Dat energiemanagement nog elke dag aan belang wint, is evident. “Zo helpen we ook heel wat klanten bij het behalen van certificaten zoals onder andere BREEAM, waarbij gebouwen een score krijgen op hun duurzaamheid”, aldus Tytgat. “Zo zijn we met DTplan en Oktow meer en meer actief over de grenzen, waar we zowel onze diensten inzake energiemonitoring en dataverzameling aanbieden in onder andere Zweden, Denemarken en Duitsland. Het is een nieuwe belangrijke stap voor het Oktow-team.”

Website: www.oktow.be

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.