E3 24

Jacques Coussens doorbreekt met zijn wielerklassieker E3 Saxo Classic het quasi monopolie van de VRT

HARELBEKE - Jacques Coussens, de charismatische bezieler van de professionele wielerkoers E3 Saxo Classic, is nog nooit om een stunt verlegen geweest. Dat doet hij nu opnieuw. De volgend editie van de bijzonder populaire eendagskoers wordt vanaf 2025 live uitgezonden op VTM. VRT had een quasi monopolie op de verslaggeving van wielerkoersen. Coussens laat weten dat hij met zijn event altijd grenzen wil verleggen. In het bestuur van de E3 Saxo Classic hebben een tiental West-Vlaamse topondernemers sinds jaar en dag zitting (zie foto).

De wielerwedstrijd E3 Saxo Classic, vroeger bekend als de E3 Harelbeke, zal de komende jaren te volgen zijn bij VTM en Het Laatste Nieuws. Op 28 maart 2025 staat de volgende editie op de planning. Voordien kon de klassieker altijd op Sporza gevolgd worden. De E3, ook wel de start van de Vlaamse wielerweek genoemd, is de tweede voorjaarsklassieker die bij VTM wordt uitgezonden. Ook Milaan-San Remo is op de zender te volgen.

VRT en Sporza laten in een reactie weten dat de wedstrijd weliswaar niet meer rechtstreeks op tv zal te volgen zijn, maar wel via een online liveblog, via het Journaal en via de radio zal worden opgevolgd.

Een kwestie van beleving

Bij monde van voorman en organisator Jacques Coussens liet de E3 Saxo Classic weten dat de 'partnerruil' alles te maken heeft met de drang naar verandering, innovatie en beleving. "De E3 Saxo Classic blijft in de eerste plaats een wielerwedstrijd, maar we werken al jaren aan de totaalbeleving rond die wedstrijd", zo luidt de boodschap. "Er zijn optredens, er zijn pakketten voor vips, het is ook voor een stuk een society-event. Je zou kunnen spreken van een wielerfestival. We voelen dat VTM en HLN mee wilden stappen in dat verhaal van beleving en zich bereid toonden om ons de plaats te geven die we verdienen."