mydibel

Jan Clarebout en niet McCain neemt Mydibel over in West-Vlaamse deal

MOESKROEN - In de nacht van donderdag 22 en vrijdag 23 december werd de overname van Mydibel getekend. Mydibel is het frietbedrijf van de West-Vlaamse familie Mylle en is wereldwijd actief met zijn aanbod. De discrete topondernemer Jan Clarebout neemt de zaak over en doet dat voor de neus van twee multinationals (waaronder de Amerikaanse megagroep McCain), een heuse stunt zeg maar, made in West-Vlaanderen. Daarmee heeft Clarebout Potatoes nu vier ijzers in het frietvuur liggen: de thuisbasis Westouter, het Waalse Waasten, Moeskroen en binnenkort ook nog een imposante nieuwe site in Duinkerke.    

De aandeelhouders van het aardappelverwerkingsbedrijf Mydibel (de familie Mylle en SRIW) hebben een overeenstemming bereikt met Clarebout over de verkoop van 100% van de aandelen in Mydibel. De transactie werd goedgekeurd door de raden van bestuur van beide partijen en zal naar verwachting, onder voorbehoud van goedkeuring door de relevante mededingingsautoriteiten, in het eerste kwartaal van 2023 worden afgerond. Partijen maken geen financiële details bekend over de transactie.

Optimale positionering

Met deze verkoop wordt Mydibel optimaal gepositioneerd in een uitdagende marktomgeving, hierbij rekening houdende met het belang van alle betrokken partijen. Clarebout zet met de overname zijn internationale ambitie verder kracht bij. De combinatie staat zo sterker dan ooit om een prominente rol op de wereldmarkt te spelen. Zegt Marc Van Herreweghe, extra muros CEO bij Mydibel: “Met deze deal zetten wij een verdere stap voorwaarts in de uitrol van onze groeistrategie. Mydibel is wereldwijd een van de grote spelers en kan rekenen op een sterk team van medewerkers, partners, landbouwers en telers. Met Clarebout als nieuwe eigenaar hebben wij een betrouwbare partner gevonden en de weg uitgezet voor de succesvolle toekomst van Mydibel en de medewerkers.”

Geen klein bier

Frietbedrijf Mydibel is geen klein bier. Het bedrijf verwerkt aardappelen tot gesneden, bevroren en voorgebakken aardappelproducten die verkocht worden onder het Mydibel-merk of het merk van klanten. Het bedrijf werd opgericht in 1988 door de legendarische Roger Mylle en vestigde zich in Moeskroen, daar waar de familie Mylle ook in het Kortrijkse had willen investeren. Sinds 2009 wordt het familiebedrijf geleid door de zonen Bruno en Carlo Mylle. In 2019 stapte de Waalse investeringsmaatschappij SRIW voor 19.2% in het kapitaal.

Jan Clarebout, CEO Clarebout, kon enkel verheugd zijn met Mydibel als familielid. “Mydibel staat voor kwaliteitsvolle producten, die gemaakt worden door gedreven en bekwame vakmensen en wereldwijd worden verkocht”, aldus Jan Clarebout in een officiële mededeling. “Wij zien mooie opportuniteiten in de complementariteit van ons productaanbod, onze regionale sterkte en onze verkoopskanalen. Samen vormen we een Belgische kampioen die de toon zet op mondiaal niveau.”

Mondiale speler

Voor Clarebout is de overname van Mydibel een hele opsteker. Jan Clarebout heeft van zijn bedrijf een grote internationale groep gemaakt die actief is op het gebied van diepgevroren aardappelproducten voor private labels en die meer dan 1.600 mensen in dienst heeft met een jaaromzet van meer dan 1 miljard euro.

Clarebout werd opgericht in 1988 en handelde in verse aardappelen. In de loop der jaren is Clarebout zich gaan toeleggen op de verwerking van deze verse aardappelen tot diverse diepgevroren aardappelproducten. Vandaag de dag is Clarebout een van de grote spelers met een zeer gevarieerd aanbod van producten, variërend van diepvriesfriet tot specialiteiten en aardappelvlokken. Het bedrijf is sterk exportgericht en distribueert haar producten naar meer dan 120 landen wereldwijd, met het operationele zwaartepunt in Europa.
De zakenbank ING en het hoog aangeschreven Kortrijkse consultancybedrijf Vervisch Overnamebegeleiding werden aangesteld als financiële adviseurs. Stibbe was juridisch adviseur namens de verkopers en Titeca begeleidde en bewaakte het boekhoudkundige aspect namens Mylle. Lazard was financieel en Eubelius juridisch adviseur van Clarebout.