De Clerck Jan

Jan De Clerck (Domo) haalt nog meer expertise aan boord

WIELSBEKE - De nu bijna 69-jarige ondernemer Jan De Clerck, zoon van wijlen Roger De Clerck (Beaulieu), heeft drie nieuwe bestuurders benoemd bij zijn chemiebedrijf Domo Chemicals Holding, en die zijn niet de minste. Het gaat om Christian Jourquin, ex-CEO van de groep Solvay, Christian Reinaudo, ex-CEO van Agfa, en Pierre Joris, specialist van de chemische industrie. De benoeming volgt enerzijds op de belangrijke overname door Domo van de polyamide activiteiten van Solvay en anderzijds op de afsplitsing van de diversificatie- en vastgoedactiviteiten van zijn familie binnen Domo.

Het nieuws is afkomstig van de website 'De Rijkste Belgen' die zich baseert op het Belgisch Staatsblad. De nieuwe bestuurders zijn alvast gepokt en gemazeld in de chemische industrie. Jourquin verkocht de farma activiteiten van Solvay. Hij stond als CEO zes jaar aan het hoofd van Solvay, van 2006 tot 2012. In 2009 besloot hij de farma-activiteiten van de groep te verkopen en met de opbrengst het Franse chemiebedrijf Rhodia over te nemen. Meteen werd Solvay daarmee een Europese topspeler in de chemiesector met een stevige aanwezigheid in Azië.

Christian Reinaudo werkte bij Agfa van 2008 tot begin 2020, waarvan tien jaar als CEO. Van Reinaudo werd bij zijn aantreden verwacht dat hij de healthcare-divisie van Agfa in ere zou herstellen. Dat gebeurde niet. Uiteindelijk verkocht Reinaudo het mooie deel van Healthcare aan de groep Dedalus voor 1 miljard. Hij kreeg daarvoor een bonuspremie.

Twee activiteiten

In 2019 legde Jan De Clerck, de oudste zoon van wijlen tapijtenproducent Roger De Clerck van de groep Beaulieu, 300 miljoen euro op tafel voor de overname van de polyamide afdeling van Solvay. Daarna werd Domo Chemicals afgesplitst van de Domo Investment Group. Alle investeringen in private equity en vastgoed werden daarbij ondergebracht in Domo Investment Group. Domo Investment groeide uit de cash generatie van Domo Chemicals.

foto: Jan De Clerck (archief)