Buyse Inge 22

JCI kleeft etiket ‘uitmuntend’ op AZ Groeninge

KORTRIJK - Voor de vierde maal op rij heeft een internationaal team van auditoren het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge een week lang doorgelicht op het vlak van kwaliteit en veilige zorg. Meer dan 1.100 'meetpunten' op vlak van kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid werden afgetoetst. Het Kortrijkse fusieziekenhuis is daarmee het eerste ziekenhuis van de Benelux dat dit kwaliteitslabel vier keer na elkaar telkens in éérste zittijd behaalt. JCI zwaait met wierook in zijn conclusies: “De kracht van elke organisatie schuilt in zijn medewerkers en dat hebben jullie bewezen", zo staat te lezen in het eindrapport. "Er is geen enkel ziekenhuis van jullie omvang dat zo'n goed rapport kan voorleggen”.

 

 

 

 

Kunnen patiënten in een ziekenhuis rekenen op de allerbeste zorg? Dat is het uitgangspunt van de audit. "Het is voor ons een bewuste keuze om voor dit label te gaan omdat we ons continu willen verbeteren", aldus Dave Allegaert, manager kwaliteit en innovatie in AZ Groeninge. "Het internationale aspect stelt ons in staat ons te vergelijken met de beste ziekenhuizen wereldwijd. Die opgedane inzichten tillen ons naar een hoger niveau. Het houdt ons scherp.”

Tijdens de covid-periode stond de normale werking van het  ziekenhuis onder grote druk. "We komen uit een moeilijke periode, we werden zwaar op de proef gesteld", zegt de onvolprezen CEO Inge Buyse. "We moeten nu iedereen voldoende ademruimte geven. Ons (zieken)huis heeft gekraakt, maar we bleven overeind. Dankzij onze 250 artsen, 3.200 medewerkers, 200 vrijwilligers en onze bestuurders hebben wij deze periode goed doorstaan. De dynamiek, dit enthousiasme, die gedrevenheid, die veerkracht,…  is iets wat ons kenmerkt en waar ik echt fier op ben. Mijn hoed af voor ons team dat de moed had om deze audit op te nemen, en dit met een schitterend resultaat.”