de maeseneire patrick jci

JCI neemt young potentials op sleeptouw

 

TORHOUT – Junior International Houtland, de beweging van Young Active Citzens, organiseerde in opdracht van JCI Vlaanderen het Vlaams Congres 2019 onder de noemer Exit Today. Het mocht topsprekers ontvangen waaronder Michael Portzky, Yvette Verbeerst, Dirk Van Holsbeke en als top of the bill Patrick De Maeseneire. Tijdens de congresdag werd ook de Waregemse Isabelle Bouckaert verkozen tot nieuwe voorzitter ofte leading lady van JCI Vlaanderen. Bouckaert is consultant voor HR-projecten bij Secretary Plus.

Al enkele jaren is er binnen de afdeling van JCI Houtland een positive vibe. Ze staken in 2018 hun ambitie niet onder stoelen of banken en wonnen met verve de interne competitie onder Vlaamse afdelingen met hun concept Exit Today. Na jaren congressen te hebben gehad over innovatie, disruptie en de toekomst vonden de Houtlanders het waardevol terug te kijken en actief te ontkoppelen van de dagelijkse sleur. De congreslocatie van het interdiocesaan centrum Virgo Fidelis was hiervoor de geknipte en ook unieke locatie. Op de algemene vergadering werd Isabelle Bouckaert uit Waregem verkozen tot nieuwe voorzitter. Jonathan Schuermans (Jabbeke) en Kjell Patteeuw (Ieper) vervoegen vanuit West-Vlaanderen mee de nieuwe raad van bestuur.

Het nieuwe leven

JCI, Junior Chamber International focust op het aanbieden van groeikansen die jonge ondernemende mensen tussen 18 en 40 jaar aanzetten tot het creëren van positieve veranderingen. Vooral inhoudelijk was het Exit Today congres een voltreffer. In drukke tijden is onthechten geen betekenisloos woord. Michael Portzky, neuropsycholoog bracht er een erg gesmaakte talk rond veerkracht opbouwen. ‘“Een goede veerkracht helpt ons sterker in het leven staan en bepaalt hoe we ons een weg banen door het leven”, aldus Portzky. “Het is een noodzakelijk element om te kunnen omgaan met depressies, burn-out en verlies.” De 200 aanwezigen luisterden aandachtig en kregen enkele simpele maar moeilijk te vinden levenslessen.

Later op de middag was er Kristof Lataire die gevat de uitdagingen besprak die Vlaanderen heeft met haar religieus patrimonium. Zijn kernboodschap was dat enkel mits betrokkenheid van de gemeenschap we ongebruikte kerken en kloosters waardevol kunnen omzetten naar projecten waar een draagvlak voor bestaat. Dirk Van Holsbeke, CEO van TUI Belgium bracht gepassioneerd het verhaal van zijn TUI doorheen de jaren. TUI wil een betrouwbare partner zijn voor elke reiziger. De innemende persoonlijkheid van Van Holsbeke belichaamde volledig deze visie. Er was ook ruimte voor debat en vraagstelling.

Ondernemen in de praktijk

Onder leiding van moderator Karel Cambien werd een debat georganiseerd over ondernemerschap in de praktijk. Julie Lietaer (Europeam Spinning Group), Peter Callant (Verzekeringen Callant) en opnieuw Dirk Van Holsbeke bespraken er de challenges hoe je van een ondernemer van gisteren een ondernemer van vandaag maakt. Een topic dat bij elk JCI lid leeft, aangezien velen van hen ondernemer zijn.

Als toetje op de taart kwam Patrick De Maeseneire (ex-Sunair, ex-Adecco) zijn visie verkondigen. De doorwinterde CEO van het Zwitsers family fund Jacobs Holding wist het jonge volkje danig te boeien. Meer dan drie kwartier deelde hij zijn career learnings onder de titel ‘Do you want to be the next CEO?”. Met hier en daar een kwinkslag en een hele resem anekdotes over zijn rijke carrière zette hij de active citizens van JCI op weg naar de volgende stap in hun loopbaan. “Ronduit schitterend en inspirerend”, vond ook de Houtlandse JCI-senator Steven Van Poucke.