Vanlerberghe 22

Jennie Vanlerberghe (Moeders voor Vrede) blijft onverminderd ondernemen voor Afghanistan

IEPER - De voorbije twintig jaar heeft de Ieperse Jennie Vanlerberghe zich met de organisatie Moeders voor Vrede onvermoeibaar en met een idealisme om u tegen te zeggen, ingezet voor het lot van de vrouwen en de meisjes in Afghanistan. Elk jaar, sinds 2001, reisde ze ook gemiddeld vier keer naar Kaboel om er de zaken in beweging te krijgen, zowel qua onderwijs, op medisch vlak als op het vlak van ontvoogding. Na de inval van de Taliban lijkt al dat mooie werk verloren te gaan. Maar Jennie Vanlerberghe geeft geenszins op. Jennie Vanlerberghe, of een dame met een grote D.  

Moeders voor Vrede heeft vorige zomer in eerste instantie tientallen Afghaanse gezinnen helpen opvangen in Ieper, samen met veel vrijwilligers en ook met steun van het stadsbestuur onder leiding van burgemeester Emmily Talpe. "Het was ontzettend veel werk om hen op te vangen, maar de onrust om het jarenlange werk niet verloren te laten gaan, blijft nu belangrijk", aldus Jennie Vanlerberghe. "Samenwerken met Afghaanse organisaties wordt nu een prioriteit. De internationale naam, Mothers for Peace, moet uit het beeld blijven."

In de praktijk is er recent een samenwerking tot stand gekomen met de Afghaanse organisatie Shuhada die de gezondheidszorg voor de vrouwen en de patiënten van Moeders voor Vrede overneemt. Suhada wordt mee aangestuurd door de Afghaanse dokteres Sima Samar, die eerder al de Vredesprijs van de stad Ieper won. "Tachtig gezinnen en alleenstaande moeders kregen via deze weg de voorbije maanden een kachel en hout om de strenge winter te doorkomen", weet Vanlerberghe te vertellen. "Daarnaast konden ook nog 85 gezinnen, ook alleenstaande moeders, via onze medewerkster Masooda die nog steeds in Kaboel verblijft, voeding (bloem, suiker, olie en rijst) voor drie maanden afhalen. Dat was een groot succes. een samenwerking met haar Afghaanse organisatie Shuhada die de gezondheidszorg voor de vrouwen, de patiënten van Moeders voor Vrede overneemt. Dit was allemaal mogelijk door de samenwerking met de organisatie Afghanistan Green Future Organization, en uiteraard ook door de vele giften aan de organisatie Moeders voor Vrede."

Oog voor onderwijs

Jennie Vanlerberghe blijft ook nu nog dagelijks in de weer om haar humane bijdrage te leveren. "Momenteel wordt nog een grote actie om hulp te bieden georganiseerd", zegt ze. "Maar ook onderwijs verliest Moeders voor Vrede niet uit het oog. Dat gebeurt wegens het verbod van onderwijs voor meisjes van de Taliban, wel op de achtergrond. In zoveel dorpen werden klasjes georganiseerd. De actie gaat verder achter gesloten muren. Met Moeders voor Vrede hadden we een groot plan. In september 2021 zou in Kaboel een studentenhuis worden geopend, voor de meisjes die naar de universiteit wilden gaan.  Kunnen we ooit die sleutel omdraaien en de deur openen? We blijven het hopen."

info: wie Moeders voor Vrede en Jennie Vanlerberghe wil steunen kan terecht op de website www.mothersforpeace.be