lano Joe mooie foto

Lano blijft Lano maar werkt voortaan samen met de tandem Stephan Colle-Ann De Clerck

HARELBEKE - Het werd al langer gezegd en gefluisterd dat de West-Vlaamse tapijtsector nood had aan consolidatie, of op zijn minst meer samenwerking. De crisiswolken maken die nood allicht nog groter. Lano heeft alvast nestwarmte gezocht en gevonden bij Stephan Colle en Ann De Clerck, de tenoren van Belgotex International dat onder meer een participatie heeft in de welbekende Beaulieu International Group (B.I.G.). De samenwerking tussen Joe Lano en Belgotex neemt de formule aan van een joint venture. Maar Lano blijft Lano, zo verzekerde Joe Lano aan zijn achterban.       

Maandag wordt op de ondernemingsraad meer uitleg gegeven. In principe zou Lano op een verregaande manier willen samenwerken met Belgotex, het textielbedrijf van Stephan Colle en zijn echtgenote Ann De Clerck. In tegenstelling tot met wat de krant De Tijd beweert, zou het niet gaan om een overname van Lano door Belgotex. Lano blijft dus Lano. Lano heeft trouwens vrij recent nog het Franse Exelgreen (specialist in kunststofgras) aan zijn portefeuille toegevoegd.

Het Harelbeekse familiebedrijf weegt vandaag zo'n 125 miljoen euro zwaar. Joe Lano blijft, ook na de samenwerking met Belgotex, operationeel én als aandeelhouder mee aan boord in de nieuwe structuur, en maar goed ook want hij kent het huis én de sector als geen ander.

De coronaperiode heeft Lano, zoals ook veel andere spelers in de sector van de vloerbekleding (ook Unilin ondervond dat met zijn dochterbedrijven), in onzekere wateren doen belanden, en de Brexit heeft in het geval van Lano(het VK was traditioneel een zeer belangrijke afnemer) de zaken ook niet vooruit geholpen. Stephan Colle en Ann De Clerck hebben een uitgebreid tapijtimperium, met naast Beaulieu International Group ook Balsan en Associated Weavers.

Imago van kwaliteitsproducent

Lano heeft zijn roots in de jaren zeventig, toen drie regionale bedrijven met meer dan 100 jaar textielactiviteit met elkaar fusioneerden. Onder de vleugels van de historische figuur Pierre Lano kwam het bedrijf tot volle bloei. Na de schielijke dood van de CEO, nam zoon Joe Lano met bewonderenswaardige moed en met het nodige succes de fakkel over.

Lano produceert zowel kamerbreed tapijt en kunstgras. De divisie karpetten werd eerder gestopt. Het hoogwaardig residentiele tapijt vindt zijn weg naar onder meer de residentiële markt, de hospitality-sector (vliegtuigen, hotels, cruiseschepen) en sportvelden (voetbal, hockey en padel). In beide markten kan Lano buitengewone referenties voorleggen. Het imago van een kwaliteitsproducent gekoppeld aan superieur design is het resultaat van een geïntegreerd productieproces dat nauwkeurige kwaliteitsbewaking toelaat in alle stadia van zowel de productie als de levering. Vandaar dat Lano een ISO-9001 gecertificeerde onderneming is.