Hemelaere 21

Johan Hemelaere (Horatius) gaat de strijd tegen inflatie aan met de aankoop van 540 hectare Waalse landbouwgrond

KORTRIJK - Johan Hemelaere heeft als onafhankelijk beleggingsexpert zijn strepen al ruimschoots verdiend. Met zijn high end investeringsfonds Horatius haalt hij jaar na jaar uitmuntende resultaten qua rendement.  Nu bindt hij hoogst persoonlijk de strijd aan tegen inflatie. Hij kocht in Wallonië, tussen Doornik en Luik, al 540 hectare landbouwgrond. Een ideale buffer die hij op termijn te gelde wil maken voor beleggers.   

"De Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) houdt in zijn laatste analyse de rente nabij 0%, ziet een versnelde groei maar ook een hogere inflatie opdoemen", opent de in Kortrijk wonende expert Johan Hemelaere. "Het maandelijks aankoopprogramma van 120 miljard dollar werd opnieuw bevestigd door de Centrale Bank. Dit betekent niet meer en niet minder dan dat de inflatie nog een tijdlang verder mag oplopen van de Federal Reserve."

Om zich te wapenen tegen het sluimerend spook van de oplopende inflatie heeft Hemelaere al in 2018 een investeringsmaatschappij opgericht die uitsluitend ging beleggen in een bijzonder actief dat door de eeuwen keer op keer bewezen heeft inflatiebestendig te zijn: akkerlandbouwgrond.  "Op twee jaar tijd heb ik 540 hectare pachtvrije akkerbouwgrond gekocht in de leemstreek in België", aldus Hemelaere. "Eind 2020 was de waarde van deze gronden reeds gestegen met 22% volgens het verslag van de expert-schatter. Door zelf de gronden te exploiteren kunnen we op ieder ogenblik onze gronden opnieuw verkopen. Het is de bedoeling , zolang de inflatie stijgend is, om verder aan te kopen. Verkopen gaan we pas als de Centrale Bankiers met vereende krachten de juiste maatregelen gaan nemen om het inflatiespook de kop in te drukken. Maar dat kan nog jaren duren. Inmiddels blijven de gronden in waarde stijgen. Het is de ideale manier om vermogen te beschermen tegen het versneld koopkrachtverlies van mogelijks tien procent per jaar dat er sowieso aankomt."

En waarom Waalse en geen Vlaamse grond? "Heel eenvoudig en omwille van twee redenen", aldus Hemelaere. "Tussen Doornik en Luik vinden we de zeer vruchtbare leemgronden. Twee: in tegenstelling tot Vlaanderen vind je in de leemstreek gemakkelijk percelen van meer dan 10 hectare die we nodig hebben om op een rendabele manier agro-industriële gewassen te verbouwen."

info: mailen naar johan.hemelaere@hemelaere.be