Arteconomy 2023

Julie Vandenbroucke geeft de fakkel door bij Arteconomy

ROESELARE - Pionier Julie Vandenbroucke geeft de fakkel door bij de beweging Arteconomy. Innovatie- en art thinking expert, Kempenaar Koen Snoeckx, treedt nu in de arena. Hij wil Arteconomy herpositioneren met een ambitieus en laagdrempelig aanbod. Arteconomy wil zoveel mogelijk de kruisbestuiving stimuleren tussen de wereld van de ondernemers en die van de kunstenaars. Of anders gezegd: het out-of-the-box denken verheffen tot een kunst. 

“Wie als bedrijf of organisatie relevant wil blijven heeft geen andere keuze dan artistieke praktijken te omarmen.” Vanuit die overtuiging presenteert Koen Snoeckx, de kersverse nieuwe eigenaar en directeur van Arteconomy, de visie van waaruit hij de ‘erfenis’ van oprichtster Julie Vandenbroucke eer wil aandoen.

Met een laagdrempelig aanbod van lezingen en workshops geeft Arteconomy al enkele decennia inzichten en handvaten aan de managers, beleidsmakers, innovators en change-makers van vandaag en morgen om de noodzakelijke duurzaamheidsdoelstellingen te verwezenlijken die ze nastreven. Met art thinking als sleutel om die uitdagingen fundamenteel anders te bekijken en aan te pakken. Arteconomy steunt hiervoor onder andere op de kennis en bewijslast die het sinds de oprichting in 2002 zelf heeft opgebouwd.

Gelijkwaardig partnership

Concreet stimuleerde Arteconomy vooral ook productinnovatie bij bedrijven zoals de Vlaamse overheid, Cartamundi, KBC of dichter bij huis Bel&Bo. Dat gebeurde steevast op basis van een gelijkwaardig partnership tussen de klant en een of meerdere kunstenaars. De projectportfolio die oprichtster Julie Vandenbroucke in twintig jaar met Arteconomy heeft opgebouwd is ronduit indrukwekkend.

Voor haar begon het pionierswerk toen ze observeerde hoe de samenwerkingen met kunstenaars de metaalarbeiders en bedrijfscultuur een boost gaven bij Constructies Espeel, het metaalbedrijf van haar man. Nu, twintig jaar, talloze projecten, studies en publicaties en een eremaster later, draagt Julie Vandenbroucke haar levenswerk over aan de 44-jarige zelfstandig ondernemer Koen Snoeckx.

Impact uitbouwen

“Het is een ontzettende eer om de fakkel van Julie over te nemen en haar kennis en netwerk te mogen veiligstellen en verder uitbouwen", aldus Snoeckx. "Tegelijk voelt het voor mij als thuiskomen. Na zelf meer dan vijftien jaar actief te zijn in het opzetten van cross-disciplinaire samenwerkingen, heb ik in Arteconomy een merk en aanbod gevonden waarin ik de opgedane expertise van zowat mijn hele carrière zie samenkomen.”

Julie Vandenbroucke, oprichtster en erevoorzitster Arteconomy, zegt zielsgelukkig te zijn. “Het is een onbeschrijflijk gevoel dat Arteconomy voortgezet wordt en het geeft me veel rust dat Koen mijn opvolger is", aldus Vandenbroucke. "Niet alleen vanwege zijn expertise en cv, maar vooral omdat we in die tien jaar dat we elkaar kennen ook echte zielsverwanten zijn geworden. Ik ben ervan overtuigd dat hij de impact van Arteconomy verder kan uitbouwen zonder afbreuk te doen aan de integriteit en ideologie die altijd essentieel zijn geweest en zullen blijven.”