Club B 22

Kampioen Club Brugge is ook het beste bedrijf in voetballand

BRUGGE - Voor het derde opeenvolgende jaar wist Club Brugge zich op de voetbalmat te kronen tot kampioen van Belgiƫ. Sinds de jaren zeventig -toen onder de iconische trainer Ernst Happel- was die 'drie op een rij' niet meer vertoond. Niet alleen op het gazon, ook daarbuiten toont 'het bedrijf' Club Brugge zich een goed geoliede machine. Op basis van cijfers, ook het beste voetbalbedrijf van Belgiƫ.

Cijfers spreken voor zich en dat geldt ook voor Club Brugge. Geen enkel voetbalbedrijf in Belgenland kan betere cijfers voorleggen. In die zin kan het nog steeds grote verwondering wekken dat de voorgenomen beursgang in 2021 niet is gelukt. Een foute timing verklaart veel, maar ook niet alles.

Nu de nationale titel binnen is, fonkelen de tientallen miljoenen van een Champions League-deelname alweer. Dat is, ongeacht het sportieve resultaat, volgens kenners toch al meteen goed voor een slordige 30 miljoen euro. Mooi meegenomen zeg maar. Een nuchtere analyse van de cijfers leert dat Club Brugge  qua omzet danig is gegroeid in wat gerust een periode met 'zeven vette jaren' genoemd mag worden. In het seizoen 2014/2015 klokte de omzet van blauw-zwart af op 54,71 miljoen euro. Volgens de laatste cijfers (2021) was die omzet bijna verdubbeld naar 101,66 miljoen euro.

Winst in vrije val

De verhoogde omzet bracht met zich mee dat ook de loonmassa danig de hoogte inging. Van 26,6 miljoen euro (2014/2015) naar 50,48 miljoen euro (2021).

Blijft het cijfertje onderaan de lijn. Voor corona kon Club Brugge uitpakken met een indrukwekkende winst van 24,47 miljoen euro. Dat cijfer zakte in 2021 relatief spectaculair naar nog amper 1,89 miljoen euro. Daarom ook zal een titel de heren Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert ook danig plezieren.

Nog dit: Club hield volgens de laatst beschikbare cijfers 32 miljoen euro over aan uitgaande transfers. Maar de inkomende transfers stegen ver boven dat bedrag uit: 55 miljoen euro.

foto: Mediahuis