kinepolis duquenne 21

Kinepolis-bestuurders zetten de tering naar de nering

KORTRIJK - De acht bestuurders van de Kinepolis Group, onder voorzitterschap van Joost Bert, laten bij de publicatie van het jaarverslag weten dat ze bereid zijn om in te leveren op hun renumeratie vergoedingen. De reden is niet ver te zoeken: weinig bedrijven werden zo zwaar getroffen door corona als de bioscoopgroep.   

De Kinepolis Group telt vandaag acht bestuurders: voorzitter Joost Bert en verder Eddy Duquenne (CEO), Philip Ghekiere, Marion Debruyne, Ignace Van Doorselaer, Marleen Vaesen, Geert Vanderstappen en Sonja Rottiers. Ze verklaren zich unaniem bereid fors in te leveren na het uitermate moeilijke jaar 2020. In plaats van de voorziene 45 miljoen bezoekers kwamen er in alle Kinepolis-bioscopen samen slechts 12,1 miljoen bezoekers opdagen. Het netto resultaat bedroeg  -69,1 miljoen euro.

Uit het jaarverslag blijkt nu dat de bestuurders gemiddeld 20 procent inlevering. CEO en bestuurder Eddy Duquenne alsook voorzitter Joost Bert stemmen er ook mee in om een deel van de vergoeding waar ze recht op hebben, pas later uitbetaald te krijgen. Uit het jaarverslag blijkt ook nog dat Joos Bert goed is voor net iets minder dan 50 procent van de aandelen.

Kinepolis Group NV ontstond in 1997 uit een fusie van twee familiale bioscoopgroepen (Bert, Claeys), en werd beursgenoteerd in 1998. Kinepolis staat voor een innovatief bioscoopconcept dat als baanbrekend geldt binnen de sector. Naast haar bioscoopactiviteit is de Groep ook actief in filmdistributie, eventorganisatie, schermreclame en vastgoedbeheer. In Europa telt Kinepolis Group NV 58 bioscopen, verspreid over België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Zwitserland en Polen. Sinds de overname van de Canadese bioscoopgroep Landmark Cinemas en van de Amerikaanse bioscoopgroep MJR Digital Cinemas, telt Kinepolis ook 46 bioscoopcomplexen in Canada en 10 in de VS.

In totaal heeft Kinepolis Group vandaag wereldwijd 114 bioscopen in haar portefeuille, goed voor 1 106 schermen en bijna 200 000 zitplaatsen.