kinepolis_oostende-52631-0

Kinepolis kijkt verlangend uit naar kaskrakers

KORTRIJK - Kinepolis heeft zijn Q1 cijfers bekend gemaakt. Ondanks het - zoals geanticipeerd - zwakker filmaanbod in het eerste kwartaal van 2024 en het daarmee gepaard gaande lagere bezoekersaantal, blijft Kinepolis sterke resultaten per bezoeker neerzetten en was de vrije kasstroom zelfs sterker dan in het eerste kwartaal van 2023.

‘Dune: Part Two’, ‘Wonka’ en ‘Kung Fu Panda 4’ losten de verwachtingen in als sterkste films van het kwartaal maar waren de quasi enige sterkhouders in een verder eerder mager aanbod. De komende maanden zien we een rijker - en vanaf mei beter gespreid - filmprogramma met onder meer ‘Inside Out 2’, ‘Deadpool & Wolverine’ en ‘Despicable Me 4’ gevolgd door enkele kleppers in het najaar, zo laat Kinepolis nog verstaan. In het eerste kwartaal liep het aantal bezoekers, over alle bioscopen heen, terug met 9 procent.

Het lagere bezoekersaantal vertaalde zich in een lagere omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar alsook een lagere EBITDA en lager nettoresultaat. Ondanks de daling in bezoekers en nettoresultaat is Kinepolis erin geslaagd een sterke vrije kasstroom te genereren voor het eerste kwartaal van 2024 (8,4 miljoen euro in Q1 2024 vs. 6,3 miljoen in Q1 2023).

Wachten op topfilms

Eddy Duquenne, CEO Kinepolis Group, gaf volgende commentaar over het eerste kwartaal: "Het lijkt erop dat de studio’s de impact van de stakingen voornamelijk in 2024 nemen, waarbij met name het eerste kwartaal werd gekenmerkt door een beperkt aantal grote filmreleases. Desondanks zagen we dat de topfilms die er waren sterk presteren. Terwijl Hollywood werkt aan een verder herstel van het filmaanbod, blijven we inzetten op onze premiumisatie-strategie. De recente blockbusters
toonden wat dat betreft opnieuw sterke resultaten."