Nieuws West-Vlaanderen Knokke-Heist commercieel aantrekkelijker dan Brussel, Antwerpen en tutti quanti

Knokke-Heist commercieel aantrekkelijker dan Brussel, Antwerpen en tutti quanti

Knokke-Heist commercieel aantrekkelijker dan Brussel, Antwerpen en tutti quanti

KNOKKE-HEIST – Knokke-Heist is meer dan ooit een aantrekkelijke retailstad, terwijl Brussel van zijn pluimen verliest. Dat blijkt uit een studie die The Third Territory, een Brussels strategisch adviesbureau, deed in opdracht van Trends. De studie onderzocht ook de aantrekkelijkheid van de negen commerciële centra. De onderzoekers hielden rekening met criteria zoals de bevolking, de commerciële oppervlakte, leegstand en de commerciële mix om een rangschikking op te stellen. Knokke-Heist kwam traditioneel als beste uit de bus, vóór Antwerpen, Brussel, Brugge, Luik, Gent, Kortrijk, Namen en Bergen.

De onderzoekers Antoine Brismé en François Honoré bekeken welke invloed covid-19 had op de handelscentra van acht Belgische steden (Antwerpen, Brussel, Brugge, Luik, Gent, Kortrijk, Namen, Bergen) en de gemeente Knokke-Heist. Acht daarvan zagen het aantal verkooppunten en hun commerciële oppervlakte dalen tussen 2019 en vandaag. “Dat is een logisch gevolg van de faillissementen na de lockdowns en de verschuiving naar e-commerce”, zegt François Honoré. “Maar alleen in Namen was de daling bijzonder uitgesproken (-86 winkels). Knokke-Heist is een positieve uitschieter, met een stijging van het aantal verkooppunten (+2%, 28 winkels) en van de handelsoppervlakte (+4%, 4.500 vierkante meter). De retail lijkt de residentiële boom aan de Belgische kust te volgen.”

Moeders mooiste

Vooral de modewinkels zijn uit het landschap verdwenen (-10% in Namen en Brussel). Daarin speelt de e-commerce een grote rol. De diversificatie van het commerciële aanbod in Knokke-Heist werd groter, met een duidelijke stijging in de sector van de huishoudartikelen (+8%).

De studie onderzocht ook de aantrekkelijkheid van de negen commerciële centra en ook daar komt Knokke als numero uno naar voor. Toch was er de jongste maanden ook tegenwind te voelen, door covid en de daarmee gepaard gaande daling van het aantal bezoekers en het aanbod. Terwijl Knokke-Heist nog altijd het beste scoort, klimt Luik naar de tweede plaats, stijgt Bergen naar de vierde plaats, dankzij de komst van Primark, terwijl Brussel naar de laatste plaats zakt.

(bron: Trends)

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.