Knokke eiland simulatie

Knokke herademt dankzij investering van 17 miljoen euro

KNOKKE – Er komt voorlopig geen kunstmatig eiland voor de kust van Knokke-Heist en er komt wél een investering van 17 miljoen euro om zand op te spuiten op het strand van Knokke. De Knokse burgemeester Leopold Lippens reageert opgelucht, en met hem ook heel wat Knokkenaars die de petitie ondertekenden tegen de aanleg van een kunstmatig eiland.   

Het kunstmatig eiland had Knokke op lange termijn moeten beschermen tegen overstromingen en zware stormen  die naar verwachting een verhoging van de zeespiegel met zich zullen meebrengen. Minister Ben Weyts wierp zich op als een grote verdediger van het dossier. Ook Philippe De Backer, staatssecretaris van de Noordzee, wierp zich aanvankelijk op als een pleitbezorger. Maar deze laatste slaat nu een andere toon aan. “Het is niet bewezen dat een eiland aanleggen de beste manier is om de kust te beschermen”, luidt het nu bij De Backer. “Laten we dus eerst alternatieven bekijken.” De federale regering is dat advies gevolgd en zet het dossier dus in de koelkast. Vlaams minister Ben Weyts zegt nog altijd te geloven in de zaak.

De Knokse burgemeester Lippens heeft altijd beweerd dat zandopspuiting een veel efficiënter middel is. Hij verwijst daarmee naar het beproefde Nederlandse model. Dat wordt nu gevolgd, middels een investering van 17 miljoen euro. Niet schrikken dus als je bulldozers ziet opduiken op het strand van Knokke.