Knokke Lippens

Knokke wordt voorloper als ‘smart city’

KNOKKE-HEIST  – De komende jaren wordt Knokke-Heist geleidelijk met fiber (= glasvezel) bediend en krijgt een groot aantal bedrijven en gezinnen toegang tot het vaste communicatienetwerk van de toekomst. Vandaag is bedrijvenpark ’t Walletje al met fiber uitgerust, en zijn al 200 bedrijven aansluitbaar op fiber van Proximus. Met het project ‘Fiber voor Knokke-Heist’ is Proximus de eerste operator die fiber niet alleen in nieuwe verkavelingen, maar ook tot in bestaande woningen brengt. Het is de ambitie van Proximus om tegen einde 2023 fiber uit te rollen tot aan meer dan 30.000 woningen en bedrijven in Knokke-Heist.

De Knokse burgemeester Leopold Lippens kreeg omstandig tekst en uitleg over het project. Waarom is fiber nodig? In de komende jaren zullen het dataverkeer en de digitale diensten exponentieel blijven groeien, vooral onder impuls van video- en cloudapplicaties en het ‘internet of things’. Als pionier op het vlak van netwerktechnologieën wil Proximus naar eigen zeggen anticiperen op de behoeften van zijn klanten en zijn infrastructuur klaarmaken voor de toekomst.

In december 2016 lanceerde operator het investeringsplan ‘Fiber voor België’, om fiber uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België. Fiber is het ultieme breedbandnetwerk van de toekomst, voor zowel residentiële als professionele klanten. Met fiber kunnen alle leden van het gezin tegelijk surfen, streamen en gamen zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Ze krijgen ook het scherpste beeld op alle schermen. Fiber is bovendien de ideale oplossing voor professionele klanten: naast efficiëntere samenwerking biedt fiber meer betrouwbaarheid. Het fiber netwerk in Knokke wordt gelijktijdig uitgerold voor residentiële en professionele klanten.

Het nieuwe netwerk van de toekomst opent een wereld van nieuwe mogelijkheden voor de verdere digitalisering van Knokke-Heist als ‘smart city’. De uitrol van fiber en het connecteren van sensoren en toestellen zal zorgen voor een betere mobiliteit, openbare veiligheid en luchtkwaliteit in Knokke-Heist. In de toekomst zullen fibernetwerken overal een essentieel onderdeel worden van de stedelijke infrastructuur, net als water of elektriciteit. De uitrol van het netwerk zal gefaseerd gebeuren. Tegen 2023 moet alles klaar zijn.