Nieuws West-Vlaanderen Knokse hoteliers en immobedrijven moeten de Knokse kassa helpen spekken

Knokse hoteliers en immobedrijven moeten de Knokse kassa helpen spekken

Knokse hoteliers en immobedrijven moeten de Knokse kassa helpen spekken

KNOKKE-HEIST – Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heft voor de aanslagjaren 2024 tot en met 2025 een jaarlijkse en ondeelbare belasting op het exploiteren van een toeristische logies gelegen op het grondgebied van de gemeente. Voor een goed begrip: het gaat om een nieuwe taxatie. Knokke was de enige kustgemeente die dit soort heffing nog niet toepaste, vanaf volgend jaar dus wel. De informele slaapgelegenheden en de toeristische logies die niet aangemeld of erkend zijn bij Toerisme Vlaanderen (denk aan individuele verhuurders) vallen eveneens onder het toepassingsgebied.

Het tarief per slaapplaats per jaar voor een hotel, hostel of gastenkamer bedraagt 125 euro, zo meldt de nieuwsbrief van de kustgemeente.  Uitbaters van een vakantiewoning betalen jaarlijks 250 euro per kamer en verhuurders van een informeel logies 500 euro. Voor de berekening van de belasting wordt dus de maximumcapaciteit (aantal slaapplaatsen) van het toeristische logies vermenigvuldigd met het desbetreffende tarief. De minimumbelasting is vastgesteld op 1.000 euro per toeristisch logies.

Ook tweedeverblijvers die hun eigendom verhuren als vakantiewoning moeten de toeristenbelasting ook betalen. De specifieke belasting op de tweede verblijven die vanaf dit jaar 790 euro bedraagt, vervalt in dit geval.

De nieuwe belasting wordt pas vanaf volgend jaar geheven zodat de hotel- en immobiliënsector zich kunnen voorbereiden om hun tarieven eventueel aan te passen, laat het Knokse gemeentebestuur nog weten. Uitbaters van toeristische logies beslissen zelf of ze de toeristenbelasting doorrekenen aan hun klanten. De belasting op toeristische logies zou het gemeentebestuur jaarlijks 2 miljoen euro moeten opleveren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.