James Ensor munt

Koninklijke Munt verblijdt het land met een verrassende primeur: een West-Vlaamse betaalmunt met dank aan James Ensor

OOSTENDE - Naar aanleiding van het James Ensor Jaar, wordt een munt geslagen met de beeltenis van de Oostendse schilder. Het wordt een collectors item, maar het mag - en dat is merkwaardig en zelfs uitzonderlijk - ook dienen als officiële betaalmunt in het geldcircuit. Dat wordt bevestigd door Francis Adyns, de officiële woordvoerder van het  ministerie van Financiën. Er worden 25.000 muntstukken in omloop gebracht. "De kans dat er veel mee betaald wordt, is nochtans klein", aldus Adyns. "Men kan de munt aanschaffen voor de prijs van 12,50 euro en de nominale waarde van het stuk is 2, 50 euro. Of met andere woorden: wie ermee betaalt, wat kan, verliest op elke transactie 10 euro."     

Uitgerekend op 13 april, de dag waarop James Ensor in 1860 werd geboren, lanceerde de Koninklijke Munt van België de eerste officiële 2 ½ euromunt. De innovatieve munt wordt door de Koninklijke Munt van België uitgegeven als eerbetoon aan deze veelzijdige en eigenzinnige West-Vlaamse kunstenaar, in het kader van het James Ensor Jaar. De uitgifte is vanaf vandaag in beperkte oplage verkrijgbaar op herdenkingsmunten.be.

Oostende is de plek waar Baron James Sidney Edouard Ensor op 13 april 1860 werd geboren. Het is ook de plaats waar hij, nu 75 jaar geleden, stierf. De belangrijke Belgische expressionist liet een indrukwekkend oeuvre na. Gedurende het James Ensor Jaar 2024 wordt dit oeuvre, waarvan de belangrijkste werken zijn verdeeld over een aantal musea in België en ver daarbuiten, extra gevierd. De twee werken die model stonden voor het muntontwerp hangen in Mu.ZEE en KMSKA.

Een bijzonder kunstenaar en een bijzondere primeur

Het James Ensor Jaar is voor de Koninklijke Munt van België aanleiding om een 2½ euromunt uit te geven met twee van zijn bekendste werken erop. De 2½ euro wordt geslagen in BU-kwaliteit en verschijnt in een coincard met twee taalversies. Ter ere van deze bijzondere gelegenheid werd nu bij wijze van primeur bij een Belgische munt een NFT aan de coincard toegevoegd. NFT staat voor Non-Fungible Token. Een NFT is een digitaal eigendomscertificaat, opgeslagen op een blockchain, dat verwijst naar een digitaal media-object.

De voorzijde van de munt toont in de achtergrond de twee centrale figuren uit het indrukwekkende ‘De Intrige’. Daaroverheen links in reliëf het fameuze ‘Zelfportret met Bloemenhoed’, met onderin het signatuur van Ensor en de referentie naar het James Ensor Jaar.

Nog dit: de munt zal beschikbaar zijn vanaf eind april.

info: www.herdenkingsmunten.be