Konvert 24

Konvert zorgt voor primeur in HR-landschap

KORTRIJK - Vorige week ging voor het eerst in Belgiƫ een werknemer aan de slag via een transitietraject, een initiatief dat door de regering werd gelanceerd om ontslagen werknemers sneller nieuwe werk aan te bieden. Een primeur voor de Belgische arbeidsmarkt. Mede met dank aan het Kortrijkse Konvert.

Begin januari kondigden VDAB en Federgon een samenwerking aan om werknemers na hun ontslag beter te kunnen begeleiden via een transitietraject. Het traject houdt in dat werknemers die hun job verloren tijdens hun opzegtermijn toch al aan de slag kunnen bij een nieuwe werkgever. Dit met behoud van hun huidige loonpakket. Na afloop gaat de werknemer vast in dienst op zijn nieuwe job.
Het transitietraject blijkt nu al op succes te mogen rekenen. Afgelopen maandag heeft de eerste werknemer in België een nieuwe start gemaakt binnen zo’n traject. Jimmy (58) werd in februari 2023 ontslagen omdat er bij zijn werkgever geen geschikte functie meer voor hem was. Normaal duurde zijn opzegtermijn nog tot oktober 2024. Dankzij deze nieuwe formule kon hij vroeger aan de slag bij de firma Vynckier Tools (Moeskroen) onder begeleiding van HR- en uitzendbureau Konvert.

Termijn inkorten

Volgens Veerle Verholleman, district manager bij Konvert, is dit een zeer belangrijke verbetering voor onze arbeidsmarkt. “Ontslagen werknemers met een hoge anciënniteit hebben soms een opzegtermijn die langer is dan één jaar", zegt Verholleman.  "Van die mensen is het geweten dat het moeilijk is om na zo’n lange periode opnieuw in te stappen op de arbeidsmarkt. Dit traject biedt een perfecte oplossing, zowel voor de werkgever als de werknemer.”
Ook Jimmy is erg positief over de nieuwe maatregel: “Toen ik mijn ontslag kreeg, keek ik nog niet uit naar een nieuwe job. Weinig werkgevers hebben interesse in iemand die pas een jaar later kan opstarten. Na lang zoeken naar een alternatief leerde ik via Federgon deze nieuwe mogelijkheid kennen. Konvert bracht me in contact met de firma Vynckier Tools en toen kwam alles in een stroomversnelling. Uiteindelijk kon ik vorige maandag opstarten.”