morris1

Kortrijk brengt hulde aan creatieve ondernemer Morris, de geestelijke vader van Lucky Luke

KORTRIJK - Morris, de geestelijke vader van Lucky Luke, werd op 1 december 1923 in Kortrijk geboren als Maurice De Bevere. Hij groeide op in de wijk Overleie en overleed in 2001. De iconische stripheld krijgt voor zijn 100ste geboortedag een retrospectieve tentoonstelling in het stadhuis. Voor deze unieke tentoonstelling werd bovendien een exclusieve uitgave van het verhaal “Dr. Doxey’s Elixer” gemaakt op slechts 300 genummerde exemplaren. Maurice De Bevere was een culturele ondernemer avant-la-lettre.

Kortrijkzaan Morris had zijn cowboy Lucky Luke en diens paard Jolly Jumper in de nadagen van de bevrijding verzonnen. Het duo cowboy-paard was in die tijd gebruikelijk in B-films, maar Morris maakte er een stripheld van. In 1947 verscheen het eerste verhaal van Lucky Luke en dit werd direct een groot succes. Naast Lucky Luke tekende Morris ook de hond Rataplan. Het succes van de stripalbums kende letterlijk geen grenzen.

In 1979 werd Morris ridder in de Orde van Leopold II.  In 1988 reikte de WHO Morris in Genève een medaille uit omdat hij de sigaret van Lucky Luke had vervangen door een strootje. Het bleef maar onderscheidingen regenen. .  In 1995 werd Morris ereburger van Waterloo en in 1996 van Kortrijk. In 2005 eindigde Morris op nummer 79 in de Waalse versie van de verkiezing voor De Grootste Belg. In de Vlaamse versie eindigde hij op nummer 260, buiten de officiële nominatielijst.

info: Morris is één van de 10 Kortrijkzanen van wie de biografie opgenomen wordt in het boek 'Honderd iconische Kortrijkzanen die de voorbije honderd jaar overleden zijn'. Het boek van de hand van auteur Karel Cambien komt uit in de lente van 2024.

info: De tentoonstelling loopt van 1 tot en met 17 december in de Gotische zaal van het stadhuis.