Kortrijk en Waregem vallen voor digitale kunstapp

Kortrijk en Waregem zijn als eerste steden in West-Vlaanderen ingegaan op het bod om de kunstapp "PieterQ Paul" (PP) te integreren in hun cultureel aanbod. PP, bedacht in Oost-Vlaanderen, is een gratis technologische kunstgids beschikbaar op de app stores van Android en iOS. Pieter Paul gidst je door de wereld van beeldende kunst op basis van geolocatie. De app neemt je mee naar kunstlocaties in de buurt en geeft informatie wanneer je het wilt. De app houdt ook een agenda bij met evenementen of geeft tips op basis van je favoriete kunstwerken en kunstenaars. Op die manier gaat dit concept een stuk verder dan een klassieke app.
Op basis van geo-locatie toont de app een kaart met alle kunstlocaties die in de buurt te vinden zijn. Elke pin stelt een galerie, museum of privécollectie voor. Door te klikken op één van de pins kom je terecht in de virtuele omgeving van de locatie. Daarin vind je algemene informatie zoals openingsuren en contactgegevens, een overzicht van de huidige en komende evenementen, en een sneak peek van de lopende tentoonstelling. De kunstgids geeft kwalitatieve informatie, aangeleverd door de curatoren van de kunstlocaties. Om de informatie op te vragen, wordt via beeldherkenning een kunstwerk gescand en krijg je meteen de gewenste informatie, gelaagd in tekst, beeld en
multimedia, dat alles op maat van de vooral jongere kunstliefhebbers onder ons. De digitale kunstgids is een antwoord op de steeds sneller veranderende markt. Be-Part, een platform voor actuele kunst in Waregem, heeft PB in de armen genomen. Ook de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne sloot voor de stad al een contract af die elk gesubsidieerd of commercieel initiatief beeldende kunst voor 1 jaar op Pieter Paul subsidieert. Texture, de Budafabriek en BUBOX zijn reeds life. De beeldende kunst van de stad in openbare plaatsen, Cindy Frey Art Gallery en Dash Gallery volgen nog voor de zomer, en in september wordt ook de kunst op de interieur design biënnale via deze app ontsloten. Via de toeristische dienst en de stadscommunicatie zullen de bewoners in kennis gesteld worden van de werking van Pieter Paul in de stad.(KC)