balthazar

Kortrijk laat winterterrassen als paddenstoelen uit de grond schieten

KORTRIJK - De Kortrijkse café ondernemers zullen, spijts deze moeilijke tijden, allicht niet echt klagen. De stad Kortrijk doet er alles aan om ze ter wille te zijn met een winterrassenbeleid. Reeds 20 uitbaters hebben hun vergunning op zak, en nog een tiental dossiers zit in de pijplijn. Of een vervijfvoudiging in vergelijking met vorig jaar.

Sinds de invoering van het Charter Winterterrassen XXL liet een veertigtal horecazaken weten na te denken over het zetten van een winterterras. Dit is veel meer dan andere jaren. De reden valt natuurlijk niet ver te zoeken. De stad stelde daarom een charter op dat ervoor moet zorgen dat de winterterrassen die er komen, veilig en kwaliteitsvol zijn. Het eerste winterterras van Kortrijk is al in gebruik sinds vorige donderdag. De voorbije dagen volgden er nog meer. En ook de komende dagen en weken zullen winterterrassen als paddenstoelen uit de grond rijzen in de stad.

Ondertussen werden al 20 winterterrassen goedgekeurd. Daarbovenop zijn er nog 10 zaken die aangegeven hebben een winterterras te willen zetten. Zij vervolledigen momenteel hun dossier. Dat maakt samen 30, of 5 keer meer dan vorig jaar. Er zijn ook 10 zaken die afzien van hun plannen, vooral sinds de verstrengde maatregelen van vrijdag.

Een charter voor terrassen

Schepen van Economie Arne Vandendriessche kwam op het idee voor de tv-buis. "Tijdens Terzake hoorde ik epidemioloog Pierre Van Damme een lans breken voor verwarmde winterterrassen", zegt Vandendriessche. "In Kortrijk zijn we hier al 3 weken mee bezig. Er zullen tot 5 keer zoveel winterterrassen in de stad te vinden zijn in vergelijking met 2019. We voelden snel aan dat veel horecabazen met dit idee speelden. Daarom voerden we ook het “Charter Winterterrassen XXL” in. Het charter is een goede leidraad voor de horeca die veilige en gezellige terrassen garandeert. Het is jammer dat hier en daar toch terrassen on hold worden gezet, maar ik begrijp dat er angst is voor wat komen gaat. Hopelijk buigen de cijfers snel weer om zodat de horeca opnieuw meer volk kan ontvangen, maar dit kan enkel als iedereen zich bewust is van de ernst van de situatie en zijn gedrag daar aan aanpast. Wat me wel plezier doet, is dat mijn oproep tot samenwerking niet in dovemansoren viel. Alle 7 café-uitbaters van ’t Straatje bundelen de krachten en dienden één dossier in. Ook op het St-Amandsplein en aan de Grote Kring zullen er gezamenlijke terrassen zijn."

Win-win

Mathieu Declercq, uitbater van het wel bekend en veel bezochte Balthazar aan één van de Leiebruggen, is enthousiast: "Ik zit sinds kort met een werf naast mijn deur", zegt Declercq. "De stad gaf me toelating om vroeger dan gewoonlijk mijn winterterras te zetten. Zo zitten mijn klanten niet alleen uit de kou maar ook uit het stof, 2 vliegen in één klap. Ik heb het gevoel dat de stad écht wel luistert naar ons en rekening houdt met onze problemen. De samenwerking verloopt heel vlot en het vertrouwen komt van beide kanten. Het stadsbestuur staat achter haar horeca en dit is de max."