Futurn 23

Kortrijkse Futurn zorgt voor U-turn op historische Kortrijkse bedrijvensite Walle

KORTRIJK - Futurn heeft samen met de  stad Kortrijk de plannen voorgesteld voor de herinrichting van de bekende historische bedrijvensite van Walle, waar Bic Carpets (het bedrijf van de familie Vlerick), Arne Quinze en Creax de voorbije decennia hun thuisbasis hadden. Het Kortrijkse Futurn heeft op korte tijd (12 jaar) naam en faam verworven als 'rebuilder' van zogenaamde brown fields. De referentielist is lang en indrukwekkend, en op Walle wil de tandem Frederik Baert-Gunther Biddelo opnieuw zijn visitekaartje afgeven, waarbij wonen en werken een nieuwe socio-culturele en duurzame dimensie krijgen. Tegen 2025 moet de U-turn van Futurn rond zijn. 

"Walle is een belangrijk knooppunt op de noord-zuid as van Kortrijk", zo zei schepen van Stadsontwikkeling Wout Maddens op een academische zitting. "De weg die Hoog Kortrijk met de stad verbindt moet een volledig nieuw gezicht krijgen. We dromen van een soort Champs Elysées met ook de aanleg van een nieuwe tram-busverbinding. De plannen met Walle sluiten daarbij perfect aan."

Futurn mikt op de bedrijvenzone Walle op een gemengde herontwikkeling met focus op bedrijvigheid (KMO-units en kantoren). "Dit alles met sterke aandacht voor duurzaam ruimtegebruik en een naadloze integratie in de omgeving”, zegt Frederik Baert, managing partner van Futurn. “Met waardering voor het karaktervolle fabriekspand vertrekt de herinrichting van de site van een maximaal behoud van het erfgoedkarakter zonder in te boeten aan functionaliteit.”

“We zijn verliefd geworden op deze site in ‘ons’ Kortrijk”, vult mede zaakvoerder Gunther Biddelo aan. “Walle biedt een rijkdom aan waardevol patrimonium texturen, patina en materialen. Het is dan ook onze taak om een symbiose te creëren tussen nieuwbouw en de bestaande gebouwen en structuren. Het is onze ambitie om het karakter van de site te bewaren en er hedendaagse functies en identiteit aan toe te voegen. Om tot een karaktervol ontwerp te komen doen we beroep op de expertise van Goedefroo Architects, dat bijvoorbeeld ook plaats nam aan de tekentafel voor de herontwikkeling van Hangar K in Kortrijk.”

Ruimtelijk uitvoeringsplan

 

Voorafgaand aan dit ambitieuze project werd een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt dat moet zorgen voor een beter gebruik van de ruimte van de oude BIC-site, het bouwblok tussen Walle, de Doorniksesteenweg en de Wallemolenstraat/Hof te Walle. "De ruimte in het bouwblok wordt niet optimaal gebruikt en lag in een zone voor milieubelastende industrieën”, weet Kortrijks Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens.

De voormalige eigenaar van de vroegere BIC-fabrieken, de familie Saelens, sloot reeds in 2020 een principeakkoord met Futurn. Vervolgens werd door het interdisciplinair architectenteam Bogdan & Van Broeck, in overleg met de stad, verder gewerkt aan de plannen. “De oude BIC-site heeft veel potentieel als plek voor nieuwe economische ontwikkeling", aldus nog schepen Maddens.  "Om de nieuwe ontwikkeling in het gebied te sturen en om gerichte vormen van bouwen en functies mogelijk te maken, maakte de stad een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op.”

'Superschepen' Ruth Vandenberghe ging er (terecht) prat op dat de stad de procedure rond het verlenen van de noodzakelijke vergunning aan Futurn op zes maanden wist af te leveren. Een huzarenstukje in de Belgische context.

Alles voor duurzaamheid

Duurzaamheid zit in de essentie van wat ontwikkelaar Futurn doet. De ontwikkelaar hergebruikt een belangrijk stuk van de bestaande structuren, wat op zich al een heel duurzame manier van ontwikkelen is.

“Futurn pioniert binnen project Walle ook met een warmtenet (BEO-veld)”, zegt Biddelo. “Het BEO-veld functioneert in combinatie met geothermische warmtepompen als een grootschalige centrale verwarming en transporteert warme en koude lucht naar de verschillende gebruikers op de site. Dit geothermisch systeem maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen en heeft hierdoor een minimale ecologische voetafdruk. Gezien het zeer laag primair energiegebruik is de CO2-uitstoot zo goed als onbestaande.”

De Kortrijkse ontwikkelaar, die een thuismatch speelt, voorziet in het ontwerp ook ruimte voor groen (bijvoorbeeld door de aanleg van semi publieke pleintjes), onthardt de op vandaag volledig verharde site waar mogelijk en knipt het volgebouwde oppervlak op om de fiets- en wandeldoorsteek doorheen de site mogelijk te maken.

Futurn start deze maand nog met de werkzaamheden en gaf vandaag ook het startschot voor de verkoop. De eerste koper heeft zich inmiddels al gemeld en getekend: DTO, het bedrijf van de familie Delfosse.