Smappee Oostende vlnr Mike Lemahieu Bart Tommelein Stefan Grosjean(1) Oostende, Belgium opening smartstop fast charging square at Lemahieu from LtoR Mike Lemahieu Bart Tommelein (Major of Ostend) and Stefan Grosjean ceo of Smappee

Kortrijkse Smappee opent nu ook snellaadplein in Oostende

OOSTENDE - Smappee, het innovatieve cleantechbedrijf uit Kortrijk, opende zopas zijn eerste snellaadplein aan de kust, op de site van Lemahieu Group in Oostende. De site gebruikt uitsluitend lokale hernieuwbare energie, speelt in op variabele tarieven en stuurt de snelladers slim aan. Hierdoor kunnen EV-rijders snel, zorgeloos en voordelig laden met minimale klimaatimpact. Dankzij de slimme sturing kan het concept zelfs geplaatst worden op locaties waar een overbelasting van het net dreigt.

De Smartstop bij Lemahieu Group in Oostende beschikt over zes snelladers van elk 240 kW, waardoor zowel inwoners, lokale werknemers als (dagjes)toeristen in nog geen 15 minuten snel kunnen laden voordat ze de weg opgaan.

Voor de eigenaar van de site van het snellaadplein, Mike Lemahieu, was de keuze voor Smappee Smartstop vanzelfsprekend. Mike Lemahieu, CEO van Lemahieu Group, vertelt: "Als bedrijf zijn we een voortrekker in onze sector op het vlak van duurzaamheid, onder andere met onze windmolen in Gent, opvang van hemelwater met een capaciteit van meer dan één miljoen liter en 20.000 zonnepanelen op onze daken (goed voor 10 megawattpiek). De samenwerking met Smappee was voor ons een logische volgende stap. De overtollige zonne-energie wordt voortaan ingezet om wagens te laden. Zo draagt Lemahieu Group ook haar steentje bij en profiteren inwoners mee van onze zonne-energie. Bovendien hebben de laadpalen verschillende awards gewonnen en zien ze er heel mooi en strak uit; kortom, ze zijn een echte meerwaarde voor onze site.”

Troef voor Oostende

Het is de doelstelling van Vlaanderen om het laadnetwerk uit te breiden tot 35.000 laadpunten tegen 2025 waaronder ook ultrasnelle laadinfrastructuur om de 25 kilometer langs snelwegen en grote verkeersaders. Oostende sluit zich aan bij die ambitie.

“Dankzij initiatieven zoals Smappee Smartstop is deze doelstelling binnen handbereik”, aldus Bart Tommelein, burgemeester van Oostende. “Met de opening van dit snellaadplein zetten we een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst voor onze stad. Zeker op toeristische plekken en in steden met veel mensen is er grote nood aan laadpalen, en Oostende is daar een perfect voorbeeld van. We weten dat zeventig procent van de mensen thuis zal laden, twintig procent op het werk, en de overige tien procent op plekken waar ze tijdelijk verblijven. De kust speelt hierin een cruciale rol. Met dit snellaadplein zetten we Oostende stevig op de kaart als pionier in duurzame mobiliteit."