KULAK postgraduaat smart logistics

KULAK lanceert nieuwe opleiding logistiek

BRUGGE - De KULAK biedt vanaf september dit jaar een gloednieuwe opleiding aan die vooral in West-Vlaanderen beantwoordt aan een grote behoefte. Het postgraduaat 'Smart Logistics' is een samenwerking tussen het Postuniversitair Centrum en de faculteiten Economie en Bedrijfswetenschappen en Industriële Ingenieurswetenschappen. De opleiding start op vrijdag 27 september 2019 en loopt tot eind maart 2020. De nieuwe opleiding werd de voorbije dagen officieel gelanceerd. Ook de KU Leuven technologiecampus van Gent is betrokken partij. Rector Piet Desmet van de KULAK noemt het aanbod een 'unique selling proposition'. 

Het nieuwe postgraduaat ‘Smart Logistics’ wil inzoomen op de logistieke uitdagingen vandaag. Bedoeling is om niet alleen de huidige generatie studenten aan te trekken, maar evenzeer  professionals en bedrijfsleiders in het kader van levenslang leren. De leerstoel komt net op tijd. Klanten vragen kortere levertijden, lagere prijzen, en regelmatige, kleine leveringen. Hoe meer de concurrentie groeit, hoe duurder fouten, inefficiënties en gemiste deadlines worden. Groeiende verwachtingen, technologische (r)evoluties, de vraag naar een duurzame logistieke keten en samenlevingsperikelen zoals de Brexit, leiden ertoe dat de logistieke sector voor grootschalige transformaties staat. De omschakeling naar het digitale en het inzetten van Internet of Things om logistiek ‘slim’ te maken, zorgen er voor dat leveringen anders gebeuren. Ook nieuwe, slimme automatisering van magazijnen verbetert de efficiëntie enorm.

De kennis- en expertisenood van de sector is bijgevolg groot. Hier komen KU Leuven en zijn campussen in West- en Oost-Vlaanderen (campus Kulak Kortrijk, campus Brugge en technologiecampus Gent) aan tegemoet door hun expertise en complementaire kennis binnen IT en logistiek samen te brengen in een postgraduaat Smart Logistics. In dit postgraduaat krijgen de cursisten een grondig inzicht in de economische, technologische, commerciële, organisatorische en IT-aspecten van de logistieke keten. Bovendien is er in deze opleiding bijzondere aandacht voor de recente technologische ontwikkelingen en mogelijkheden om operaties en logistieke processen te verbeteren. Zo wordt ook tegemoet gekomen aan de concrete noden vanuit het bedrijfsleven, zoals ook Patrick Maselis, CEO Maselis, beaamt: “Het slim  beheersen van onze logistieke keten is de reden van ons succes", aldus Maselis. "Dit kunnen we echter maar handhaven als we de juiste profielen in huis hebben die mee zijn met de laatste evoluties en nog beter anticiperen op wat komt. Dit postgraduaat zal dergelijke instroom verzekeren.”