Nieuws West-Vlaanderen Acteur en ondernemer Kurt Defrancq pakt uit met ongeziene primeur: een home voor creatieve ouderen

Acteur en ondernemer Kurt Defrancq pakt uit met ongeziene primeur: een home voor creatieve ouderen

Acteur en ondernemer Kurt Defrancq pakt uit met ongeziene primeur: een home voor creatieve ouderen

BRUGGE – De wel bekende West-Vlaamse acteur en culturele duizendpoot Kurt Defrancq pakt uit met een stunt en een primeur. Nadat hij in 2018 in het Rosa Spier Huis optrad in Nederland – waar kunstenaars op rust samen wonen, creëren en toch de nodige zorg krijgen – groeide de droom bij Kurt Defrancq om een gelijkaardig concept ook in België op touw te zetten. Die droom krijgt nu daadwerkelijk vorm. Het wordt een plek waar kunstenaars op leeftijd een leven lang kunnen wonen en werken. “Want kunstenaars gaan niet met pensioen”, zegt Defrancq. 

 

 

Kunstenaars of artiesten stoppen niet met denken, werken en creatief zijn, en al zeker niet wanneer ze de pensioenleeftijd naderen. Ze gaan simpelweg niet met pensioen, de drang om te blijven creëren is immers te sterk. Toch komt er een moment waarop zorg – hoe minimaal ook – zich opdringt of wenselijk is. Verhuizen naar een zorgomgeving staat echter vaak gelijk aan creëren noodgedwongen moeten opgeven. Binnenkort hoeft dat niet meer. Dankzij acteur Kurt Defrancq en het Kurt Defrancq Huis wordt ‘een leven lang kunst’ bewaarheid.

Defrancq toont zich niet alleen een culturele ziel maar ook een ondernemer. Hij haalde de mosterd in Nederland. Onder impuls van Kurt zelf, aangevuld met experts uit verschillende domeinen, werd de Kurt Defrancq Stichting in het leven geroepen en wordt er nu werk gemaakt van een initiatief dat zijn eigen naam zou dragen: het Kurt Defrancq Huis, een Belgische primeur.

Volgens Defrancq moet het Kurt Defrancq Huis in Baarle, naast de dorpskerk, aan kunstenaars een woon- en werkomgeving bieden onder gelijkgezinden. “Bewoners kunnen er volledig zelfstandig wonen of gebruik maken van de diensten, ondersteuning en zorg”, aldus de acteur. “Het moet een unieke mix worden van wonen, een zorgverhaal, en daaraan gekoppeld een culturele invulling.”

De Kurt Defrancq Stichting heeft echter ook een sociale rol: het wil een intergenerationele ontmoetingsplaats zijn – door samen te werken met lokale kunstacademies, scholen, jeugdwerk, … – en ook het lokale verenigingsleven hierin betrekken.

Kurt Defrancq werkt samen met het lokale WZC en kan rekenen op de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting. Hij krijgt ook veel sympathie betuigingen van collega-artiesten. Het lokale bestuur moet nu de plannen goedkeuren, maar het businessplan staat er in elk geval als een huis. (RC/KC)

Reageer op dit bericht

Reacties

. 2022-03-17 20:59:12

Zeer geïnteresseerd in het project , ben ik graag op de hoogte van de verdere ontwikkelingen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.