Wijndomein Vitse-Boydens Zijgevel

Kustregio krijgt met het wijndomein Vitse-Boydens een primeur

BREDENE - Daar ontbrak het nog aan in West-Vlaanderen: een wijndomein aan de kust. Daar komt nu verandering in. Het wijndomein zal gevestigd zijn in Bredene. Getekend: de familie Vitse-Boydens in samenwerking met het West-Vlaamse bouwbedrijf Altez Group dat vestigingen heeft in Tielt en in de buurt van het Limburgse Bree.

De Altez Group is een bouwbedrijf dat van verschillende markten thuis is, waaronder dus ook de bouw van wijnloodsen in Duitsland en Nederland. Die ervaring wordt nu uitgespeeld bij de realisatie van het wijndomein van Vitse-Boydens.

Pieter en Nathalie Vitse-Boydens, die altijd een passie hebben gehad voor wijn, zijn al 15 jaar de trotste bezitters van een wijngaard in de Champagnestreek, waar ze hun eigen blanc de blanc champagne produceren onder de naam Vitse-Boydens. Nu is het tijd voor een nieuwe mijlpaal met de start van hun eigen wijndomein in Bredene.

Volgens Johan Colpaert, CEO van de Altez Group, omvat het project de ontwikkeling van een wijngaard in het poldergebied van Bredene, met als doel de stimulering van de nieuwe economie en de verbreding van de landbouw- en wijnbouwsector in West-Vlaanderen, met name in de kustpolders. "Door de strategische ligging zal het wijndomein ook toeristisch worden uitgebaat, waardoor het een aantrekkelijke bestemming wordt voor zowel lokale als internationale bezoekers”, aldus Colpaert.

Kunst en ondernemen, cultuur en ecologie

“Het belang van de wisselwerking tussen, natuur cultuur en wetenschap in het nieuwe wijndomein is voor ons van essentieel belang", zegt Pieter Vitse. "Naast het aanbieden van kwaliteitsvolle streekproducten zoals Vlaamse landwijn en klassieke schuimwijn, zal de wijngaard ook een plek worden waar kunst en natuur samenkomen. Bezoekers zullen kunnen genieten van inheemse fruitbomen en hagen langs de wijngaard, die niet alleen esthetisch zijn maar ook een belangrijke rol spelen in het ecosysteem door nuttig te zijn voor insecten en bijen. In het geïntegreerde wijnhuis bieden we bezoekers de mogelijkheid om de plaatselijk geproduceerde wijn en schuimwijn te kunnen proeven, terwijl duurzaamheid en circulaire economie worden omarmd door middel van watermanagement, herbruikbare energie en afvalverwerking. We streven ernaar om niet alleen hoogwaardige producten te leveren, maar ook een authentieke en duurzame ervaring te bieden aan onze bezoekers. Beleving staat centraal, waarbij men even kan ontsnappen aan de drukte van de kuststrook.”

Pieter en Nathalie hebben in een eerder leven 30 jaar lang kampeer verblijfpark Park Costa uitgebaat. Omwille van  gezondheidsredenen zag Pieter zich genoodzaakt om die site over te laten en een nieuwe wending te geven aan zijn verdere leven. Richting wijn dus.