Nieuws West-Vlaanderen Kusttoerisme kende een geslaagde zomer

Kusttoerisme kende een geslaagde zomer

Kusttoerisme kende een geslaagde zomer

OOSTENDE – Het toerisme in West-Vlaanderen kende een geslaagde zomer. Tot die conclusie komt Westtoer, dat het toerisme in West-Vlaanderen helpt promoten. Voor juli en augustus noteert het provinciebedrijf Westtoer het aantal overnachtingen op ongeveer 11 miljoen. De hotels noteren een bezetting van gemiddeld 85 procent. Dit is vier procent meer dan vorig jaar. De buitenlandse vakantiegangers uit de buurlanden zijn goed voor zo’n 13 procent van alle overnachtingen. Ongeveer vijf miljoen dagtoeristen hebben de Kust bezocht in juli en augustus.

Voor zowel het verblijfstoerisme als het dagtoerisme was het verlengde weekend van 15 augustus de uitschieter, met 880.000 overnachtingen en 400.000 dagtoeristen. Vooral zaterdag 13 en zondag 14 augustus waren de topdagen.

Volgens Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer, blijft een zomervakantie aan de Kust een gewaardeerde klassieker bij veel binnen- en buitenlandse vakantiegangers. “De toeristische sector zorgt voor een eigentijds en kwalitatief aanbod maar ook de traditionele troeven, met voorop het strand en de zee, worden nog altijd erg geapprecieerd”, zegt de député. “De hedendaagse toerist heeft meer dan ooit aandacht voor minder drukke plekken en voor het actieve leven aan zee”.

Westtoer noteert voor juli en augustus ongeveer 11 miljoen overnachtingen. Dit is een status quo ten opzichte van de zomervakantie van 2021, maar zeven procent hoger dan de pre-corona zomer van 2019. Ondanks de heropleving van de buitenlandse vliegvakanties kiezen toch veel Belgen voor een weekend of vakantie aan zee.

De factor buitenlanders

Ook de buitenlandse toeristen vinden terug de weg naar onze Kust. Ongeveer 13 procent van de toeristische overnachtingen waren door buitenlandse gasten. In 2021 was dit 11 procent. Vooral bij de hotels merken we een terugkeer van de buitenlandse gasten. In de zomervakantie van 2021 stonden buitenlandse gasten in voor ongeveer 20 procent van de totaal geboekte kamers, terwijl dit deze zomervakantie uitkomt op 31 procent.

Naast de 13 procent toeristische overnachtingen door buitenlandse gasten staan Belgen uit Brussel en Wallonië in voor één op vier van de toeristische overnachtingen, gelijkaardig als tijdens de zomervakantie van 2021. Vlamingen zijn goed voor zes op tien toeristische overnachtingen.

De kusthotels beleven een goede zomer, met ongeveer vier procent meer geboekte hotelkamers in vergelijking met de zomervakantie van 2021. Ook de sectoren van de vakantiewoningen en campings kijken tevreden terug op juli en augustus. Ook het dagtoerisme zit opnieuw op pre-corona niveau. In de voorbije zomervakantie zijn ongeveer vijf miljoen dagtoeristen naar zee gereisd, ongeveer 25 procent hoger dan in de zomervakantie in 2021 (bijna vier miljoen dagtoeristen).

Zomers Brugge

Ook het toerisme in de stad Brugge heeft zijn adem teruggevonden. Het Brugse  stadsbestuur kijkt alvast bijzonder tevreden terug op het toeristisch luik van de zomervakantie. Volgens tellingen op basis van mobiele data klopt Brugge voor juli en augustus eind deze maand af op meer dan 1,5 miljoen bezoekers. Dat is net niet het aantal dat in 2019 werd gehaald, toen het op één na beste jaar ooit. Vooral het verblijfstoerisme deed het bijzonder goed.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.