Enoks definitief groepsfoto

Laatste schoenenfabriek van Izegem viert 55e verjaardag

IZEGEM - Ooit stond Izegem bekend als het Mekka van de schoenenindustrie. Daar heeft de stad een museum aan overgehouden alsook nog welgeteld één fabrikant: Mareno van de zusjes Sarah en Barbara Vanacker die het levenswerk van hun ouders dag na dag en met uitgesproken  succes verder zetten, tot in New York toe. 'Made in Izegem', het bestaat nog wel degelijk. 

In het atelier van Mareno werken, naast de zussen zelf, een zestal mensen, specialisten in schoenenbewerking zeg maar. Mareno heeft drie ijzers in het vuur liggen: Belgian Shoes (exclusieve schoenen die enkel in New York aan de man worden gebracht), Ronny (zogenaamde muiltjes ofte betere sandalen met een hieltje voor vrouwen, 4.000 paar per jaar) en een retaildivisie (met negen eigen Enoks schoenenwinkels  in België - waarvan 4 aan de kust - en sinds enkele jaren ook een exclusieve winkel in buurt van de poepsjieke Madison Avenue in New York).

"We zijn niet weinig fier dat mijn zus en ik de activiteiten van onze ouders kunnen verder zetten", aldus Sarah Vanacker. "In 2015 werd de fakkel officieel overgedragen. Mijn vader Georges begon aan zijn ondernemersavontuur in 1967. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de algemene leiding, met inbegrip van de administratie, financiën en commercieel. Mijn zus Barbara is dan weer de koningin van het atelier. Zij weet alles af van hoe schoenen moeten gemaakt worden en dat is heus een heel technische aangelegenheid. We werken uitsluitend met natuurlijke producten."

New Yorkse winkel in eigen beheer

Het New Yorkse verhaal is een verhaal apart. De Belgian Shoes zijn al van diep in de vorige eeuw een hit bij het betere volk. Elk jaar gaan er om en bij de 8.000 paar sjieke West-Vlaamse lederen schoenen over de toonbank, aanbod dat integraal in het atelier in Izegem wordt klaargestoomd en daarna wordt verscheept.

"We blijven in de VS trouw aan die ene locatie, want het interesseert ons niet om ook naar Los Angeles te trekken bijvoorbeeld", aldus Sarah Vanacker. "Wij willen met opzet niet  groot worden, wij zweren nog bij het principe van small is beautiful. Met wat we nu doen, kunnen we volledig onze kwaliteit bewaken en dat is het allerbelangrijkste. In Izegem wordt nog ambachtelijk gewerkt en alles wordt tot in de puntjes en stapsgewijs afgewerkt. We hebben een reputatie te verdedigen, welnu, we moeten die telkens opnieuw waarmaken. We zijn fier op het werk dat we elke dag afleveren en bij de consument blijvend aanslaat. Samen met het Limburgse Ambiorix, zijn we de laatste der Mohikanen. Alle schoenenproductie is uit onze contreien verdwenen: ofwel is men gestopt ofwel werd er naar goedkope productielanden uitgeweken."

Tot in 2016 werd de New Yorkse winkel van Belgian Shoes nog uitgebaat door derden. In twee stappen (2016 en 2019) werd alles honderd procent in eigen beheer overgenomen. Waarom? "Wat we zelf doen, doen we beter zeker?"

info: https://www.ronny.be/