Lafosse doet groeispurt met dank aan Vermandere

WEVELGEM - Lafosse heeft de activiteiten van de firma Vermandere overgenomen. Beide bedrijven zijn actief als toeleveranciers voor de horeca en grootkeukens. Lafosse als ontwerper en installateur van professionele keukens, Vermandere als fabrikant van maatwerk dampkappen en inox meubilair. Beide familiale bedrijven werken al sedert het prille begin van Lafosse nv, intussen 40 jaar geleden, intens samen en zullen nu samensmelten.

Lafosse kent de afgelopen jaren een ware groeispurt. In 2017 werd een kwart meer omzet gerealiseerd, een tendens die zich ook in 2018 verder zette. De site waar Lafosse nu gevestigd is, heeft maar beperkte uitbreidingsmogelijkheden en krijgt ook af te rekenen met een groeiende mobiliteitsdruk op de verbindingsweg tussen Wevelgem en Bissegem. Daardoor werd noodgedwongen uitgekeken naar een andere locatie.

Vermandere van de andere kant, wordt momenteel door de derde generatie geleid, met Marijke, Kris en Rik Vermandere aan het roer, maar kent evenwel geen verdere interne opvolging. Deze vaststellingen, samen met de sterke complementariteit van beide bedrijven leiden tot het logische besluit om de activiteiten te laten samensmelten. “We geloven sterk in de bundeling van onze krachten”, aldus zaakvoerder Karel Lafosse. “Onze 40 medewerkers maken het mogelijk om nog sneller en beter in te pikken op de tendens om bij renovaties van professionele keukens het gehele project uit te werken en te begeleiden.”

Nieuwe kansen

“Tegen midden 2019 verhuizen de activiteiten van de Kortrijksesteenweg naar de site van Vermandere aan de Nijverheidslaan te Gullegem”, verduidelijkt Benjamin Vandorpe, zaakvoerder Lafosse. “Daar zijn nog volop uitbreidingsmogelijkheden en wordt er onder andere 300m² aan bijkomende kantoorruimte ingenomen.”

Op de site in Gullegem zullen ook extra investeringen volgen om de huidige activiteiten van Vermandere, vooral gericht op de grootkeukeninstallateurs, verder te versterken. “Door het samengaan wordt de continuïteit, zowel in tewerkstelling als in dienstverlening naar de klanten toe gegarandeerd”, verduidelijkt Marijke Vermandere, zaakvoerder Vermandere. “Samen met mijn broer, zus en onze oom Luc Vermandere, blijven we operationeel nog een jaar aan boord om zo de overgang te faciliteren”, aldus Rik Vermandere. De naam Vermandere, die synoniem staat voor kwaliteit, blijft trouwens behouden als handelsnaam.
Financiële details over de overname worden niet meegedeeld. De families Lafosse en Vandorpe hebben elk de helft van de aandelen van de nieuwe groep in handen. Een groep, die een geconsolideerde omzet van 7 miljoen euro zal realiseren.