Dochy

Landbouwer én burgemeester Bart Dochy: “Soms voelen boeren zich zoals in Rusland of China.”

LEDEGEM - Bart Dochy is bekend als burgemeester van Ledegem en profileert zich regionaal én nationaal (hij zetelt ook in het Vlaams parlement)  als een prominente stem binnen de CD&V-familie. No nonsense is zijn handelsmerk, zoals hij recent ook nog bewees op de Nieuwjaarsbijenkomst van Voka West-Vlaannderen in Kortrijk. Beroepshalve is hij burgemeester én ook landbouwer.  Zijn mening over de crisis bij de boeren doet er dus toe. "Soms voelen boeren zich in Rusland of China."

Bart Dochy deed zijn uitspraken bij HLN. Hij zegt daar onder meer dat de administratitis die de boer treft, een groot probleem is. Hij helpt zijn vrouw op wiens naam het varkensbedrijf staat, bij de administratieve plichtplegingen en dat is geen pretje. "Dat administratief werk is er te veel aan", zegt Dochy onomwonden. "Ik hoor het ook van de zestig boeren die mijn gemeente telt: "Wij zijn boer, en geen  secretaresse."

Boetes uitdelen

Hij heeft ook geen goed woord over als de zogenaamde kalenderlandbouw ter sprake komt. Te weten: de overheid, en niet de boer  zelf, bepaalt op welke specifieke data boeren bepaalde gewassen moeten zaaien, ongeacht de weersomanstandigheden.

Zegt Bart Dochy aan HLN: "Ala het de laatste dagen van augustus hard regent en het veld niet kan worden ingezaaid voor 1 september, krijg je een boete van 300 euro per hectare. Die autootjes van de VLM (de Vlaamse landmaatschappij) rijden dan Vlaanderen rond om te komen controleren. Ze nemen foto's. Soms voelen de boeren zich een beetje in Rusland of China, waar geheime diensten hun burgers in de gaten houden. De boeren hebben het gevoel dat die controleurs er alleen maar op uit zijn om boetes uit te delen. Ik hoorde onlangs van een landbouwer dat hij 1.000 euro boete moest betalen omdat hij ergens een vinkje in een formulier was vergeten te zetten."

foto: Mediahuis/HN