Lecot investeert fors in nieuw state-of-the-art distributiecentrum

HEULE - Lecot groeit en bloeit. Dit leidt nu ook naar de bouw van een gloednieuw state-of-the-art distributiecentrum pal naast de hoofdzetel. Het contract werd zopas ondertekend met het Brugse Logflow, expert inzake logistieke oplossingen. Het befaamde Kortrijkse architecten- en ingenieursbureau DBG (D’hondt-Beyens-Goesaert) volgt de zaken mee op. Na vier generaties is Lecot (opgericht in 1888), uitgegroeid tot de grootste nationale speler in ijzerwaren, bevestigingen, bouwbeslag, gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen.  

Lecot staat al jaren gekend om de excellente logistiek service. Om de sterke groei te blijven ondersteunen, deed Lecot beroep op het logistieke adviesbureau Logflow (Brugge) om een nieuw logistiek masterplan uit te werken. Samen werkten ze een futureproof magazijnconcept uit voor het distributiecentrum te Heule. Ter uitbreiding van de bestaande magazijnhallen wordt op de naburige site van het voormalige bedrijf Hoorens Printing een nieuwe hoogstapelmagazijn opgetrokken van liefst 6.000m². Het kloppend hart van de logistieke operatie wordt een volautomatisch bakkenmagazijn van het Oostenrijkse bedrijf KNAPP. Het zestien meter hoge shuttle systeem zal in de eerste fase 58.000 baklocaties omvatten en kan later verdrievoudigen.

Lecot is altijd bekend geweest voor zijn groot assortiment. Met meer dan 110.000 bestelproducten, waarvan er 40.000 onmiddellijk beschikbaar zijn, vindt de bouwsector gemakkelijk wat ze zoekt. Lecot zet volop in op een omnichannel klantenbeleving door de combinatie van digitale kanalen, een uitgebreid netwerk van filialen en leveringen op de werf. De drijvende kracht achter dit snelgroeiend bedrijf is altijd de state-of-the-art logistieke werking geweest. Om de verdere groei met ijzersterke klantenservice te kunnen blijven garanderen, wordt daarom de volgende 3 jaar geïnvesteerd in een sterk doorgedreven, flexibele en modulair uitbreidbare automatisatie van de logistiek.

Grote sprong voorwaarts

In 2000 realiseerde Lecot een omzet van 26 miljoen euro met 4 vestigingen. Toen werd nog beroep gedaan op een eerder ouderwetse logistieke aanpak, een voorbijgestreefde IT, zonder website of online aanwezigheid. Anno 2023 telt hetzelfde financieel erg gezonde bedrijf liefst 80 vestigingen (waarvan 4 in Nederland) en is het goed voor een omzet van 267 miljoen euro en 750 medewerkers.

Het nu voorliggende masterplan Logistiek 4.0 mikt op een doorgedreven automatisatie onder de vorm van een volautomatisch bakkenmagazijn  voor kleingoed, gecombineerd met semi-manuele stromen voor andere productgroepen. Philippe De Veyt moet de hele operatie in goede banen helpen leiden als supervisor.